Trei transporturi ilegale de lemn identificate de polițiștii suceveni la Vicovu de Sus, Gura Humorului și Izvoarele Sucevei

Trei transporturi ilegale de lemn identificate de polițiștii suceveni la Vicovu de Sus, Gura Humorului și Izvoarele Sucevei
Marți, 31 octombrie 2023, în jurul orei 12.02, Poliția orașului Vicovu de Sus au identificat și oprit pentru control, pe strada Calea Bucovinei din localitate, o autoutilitară MAN care transporta material lemnos.
La volan a fost identificat , a fost identificat în persoana lui Dumitraș Ilie, din comuna Straja.
Conducătorului auto i s-a solicitat să înmâneze documentele personale, ale autoutilitarei şi cele privitoare la materialul lemnos transportat, acesta prezentând documentele personale și ale autoutilitarei, precizând că nu deține aviz de însoțire pentru materialul lemnos transportat.
S-a procedat la verificarea în aplicația SUMAL 2.0, iar în urma interogării, a rezultat faptul că pentru autoutilitara MAN nu exista emis aviz de însoțire a materialului lemnos.
Conducătorul autoutilitarei a fost condus la sediul FPL Putna, din cadrul Ocolului Silvic Putna. Organele silvice au procedat la inventarierea materialului lemnos, ocazie cu care a rezultat cantitatea de 5,97 metri cubi buștean gater rășinoase.
S-a dispus confiscarea cantității de 5,97 metri cubi buștean gater rășinoase în valoare de 3.044 de lei, întreaga cantitate de lemn fiind predată în custodia Ocolului Silvic Putna. Față de conducătorul auto s-a dispus măsura sancționării contravenționale, conform Legii nr. 171/2010 modificată.


Tot marți, la 31 octombrie 2023, la ora 12.45, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Pojorâta, fiind în exercitarea atribuțiunilor de serviciu, în baza Planului de Acțiune pe lina prevenirii delictelor silvice pe drumul forestier Baranova, pe raza comunei Izvoarele Sucevei, au oprit pentru control ansamblul de vehicule format din autoutilitara și semiremorcă, condus de Ioan F., de 36 de ani, din comuna Șanț, județul Bistrița Năsăud, care transporta material lemnos rotund rășinoase.
Fiind interogată baza de date SUMAL 2.0, a reieșit că pentru încărcătura în cauză a fost emis un aviz pentru cantitatea de 24,36 metri cubi de material lemnos rotund rășinoase, emis de SC Montana SRL, comuna Maieru, satul Anieș, județul Bistrița Năsăud.
Având în vedere faptul că vizibil pe ansamblul de vehicule exista o cantitate mai mare de material lemnos, a fost condus la Cantonul Silvic Bobeica - Ocolul Silvic Breaza, unde după inventarierea materialului lemnos a rezultat un plus de cinci metri cubi de lemn rotund esență rășinoase, specia molid, în valoare de 2.900 lei care a fost confiscat și dat în custodie unui lucrător silvic.
Societatea comercială a fost sancționată contravențional conform Legii 171/2010, cu amendă în sumă de 2.000 lei.


În aceeași zi, la ora 15.30, echipajul de poliţie rutieră din cadrul Compartimentului Rutier Gura Humorului, în timp ce acționau într-o acțiune pe linia transportului rutier au oprit în trafic autoutilitara, Iveco, fiind încărcat cu material lemnos, care se deplasa pe bulevardul Bucovina, având direcția de deplasare Frasin către Suceava. La volanul autoutilitarei a fost identificat Samuel B., în vârstă de 28 de ani, din localitatea Sucevița.
S-a procedat la verificarea masei lemnoase în aplicația SUMAL, ocazie cu care s-a stabilit că aceasta are o cantitate de 1,68 metri cubi, esență fag, și 1,63 metri cubi esență fag, însumând 3,31 metri cubi lemne foc. Întrucât au fost dubii cu privire la încărcătura lemnoasă, autoutilitara a fost condusă la Cantonul Silvic Gura Humorului unde împreună cu lucrătorii acestuia s-a procedat la măsurarea tehnică a încărcăturii, ocazie cu care s-a constatat că are cantitatea de 4.01 metri cubi esență fag foc, fără a avea cantitatea de 1,63 metri cubi esență brad și cu 0,75 metri cubi mai mult decât cea de pe aviz.
A fost întocmit procesul verbal de constatare a contravenției pentru încălcarea art. 18, alin. 2, pct. 21 din Legea 171/2010 și a fost dispusă confiscarea valorică a 2.38 metri cubi, în valoare de 561 de lei.
Mai nouă Mai veche