O femeie din Brașca a cumpărat un telefon de pe OLX și a primit o bucată de lemn. IPJ Suceava recomandă atenție sporită la cumpărăturile online în luna cadourilor

IPJ Suceava transmite că aproape zilnic polițiștii sunt sesizați cu privire la înșelăciuni în mediul on line cu prilejul achiziționării unor bunuri. Bunurile comandate nu mai ajung, sau unle sunt de calitate îndoilenică și nu reprezintă produsul comandat. De cele mai multe ori aceste situații sunt generate și de superficialitatea cumpărătorilor sau vânzătorilor care nu respectă reguli minime de prevenire și siguranță.

Această perioadă este asociată cumpărăturilor de Sărbători și vine cu multe oferte în spațiul online, iar, pentru a vă bucura în siguranță de produsul dorit, polițiștii suceveni vă transmit o serie de recomandări:

Printre cele mai întâlnite fraude online sunt vânzările fictive, adică postarea de anunțuri de vânzare online. În acest mod, ulterior convingerii cumpărătorilor să transfere sumele de bani solicitate, bunurile nu mai ajung la destinație, nefiind livrate.

{inAds}
Astfel, dacă efectuați cumpărături online, este recomandat să nu trimiteți banii în avans. Folosiți un serviciu cu plata ramburs (achitarea costurilor de către destinatar la momentul livrării bunului).

Înainte de a face achiziții online, verificați cu atenție sursa de comercializare. Cumpărați bunuri din surse sigure, folosind site-uri de comerț online pe care le cunoașteți sau pe care le-ați mai folosit și verificați recenziile comerciantului, înainte de a achiziționa produsul.

De asemenea, păstrați întotdeauna documentele referitoare la plățile pe care le-ați efectuat online.

Totodată, cumpărătorii pot primi pe email mesaje care par a fi trimise de societăți sau persoane de încredere, însă, în fapt, adresele de email ale expeditorilor sunt modificate, astfel încât să pară că sunt legitime.

Exemplificăm alăturat cu situația unei persoane care a comandat și cumpărat un telefon mobil.....însă a primit în colet....o scândură!


La data de 30.11.2023, ora 12.00, polițiștii SPR 9 Șcheia au fost sesizați direct de către o femeie de 48 de ani cu privire la faptul că a comandat un telefon mobil de la o persoană care postase un anunț pe aplicație de vânzări, iar la momentul primirii coletului aceasta a constatat faptul că în interiorul acestuia se aflau două huse și o bucată de lemn, în locul telefonului comandat.
Din verificările efectuate a rezultat că la data de 23.11.2023, ca urmare a vizualizării anunțului postat de un utilizator pe o platformă de anunțuri, femeia de 48 de ani a comandat de la acesta un telefon în valoare de 900 de lei.
La data de 29.11.2023, în timp ce femeia se afla la locuința de domiciliu din sat Brașca, com. Ilișești, jud. Suceava, a fost contactată de un angajat de la ghișeul unității poștale din Ilișești pentru a ridica coletul, a achitat suma de 900 lei, reprezentând contravaloarea acestuia, după care, deplasându-se la domiciliu și desfăcând coletul a constatat faptul că în el se află două huse și o bucată de lemn și nu telefonul pe care l-a comandat.
Femia a încercat discute prin intermediul aplicației de vânzări cu bărbatul care postate anunțul pentru a cere explicații, însă nu a primit niciun răspuns, ulterior acesta ștergând și contul.
Polițiștii au întocmit dosar penal cu privire la săvârșirea infracțiunii de „înșelăciune”, faptă prev. de art. 244, alin. (1) C. pen., cercetările fiind continuate de lucrătorii Secției 9 Poliție Rurală Șcheia.


Mare atenție la mail-urile care conțin link/link-uri. În conținutul email-urilor poate fi introdus unul sau mai multe link-uri spre o pagină falsă, iar în momentul în care se introduc date precum username și parolă, acestea pot fi furate ori se poate instala malware (una dintre cele mai întâlnite ameninţări în mediul cibernetic).

Atunci când navigați pe internet de pe dispozitivul dumneavoastră, asiguraţi-vă că această conexiune este securizată prin HTTPS – pictograma unui lacăt arătând că pagina accesată este securizată.

Evitați să transmiteți prin telefon sau alte dispozitive informații referitoare la datele dumneavoastră bancare (numărul contului bancar, codul de securitate al cardului, PIN-ul cardului, parole de acces, seria sau IP-ul token-ului etc.), precum și date de identitate, cum ar fi: codul numeric personal, seria și numărul cărții de identitate.

Evitaţi operatorii economici care nu afișează date de contact complete (adresă, telefon, cod unic de identificare fiscală etc.) şi care se rezumă la o simplă adresă de e-mail. Aveţi grijă dacă accesaţi o pagină web care conține greșeli gramaticale.

În momentul în care cumpărați bunuri de la persoane fizice, cereți documentele de proveniență ale acestora (factura sau bonul fiscal cu care a fost cumpărat iniţial produsul de la magazin) şi certificatul de garanție emis de producător.

Pentru situaţia în care ar exista vreo problemă mai târziu, salvați sau tipăriți comanda dumneavoastră, precum şi clauzele şi condiţiile ce apar pe site la momentul cumpărării.
Mai nouă Mai veche