Șase tineri prinși că făceau drift-uri în parcările Iulius Mall și SCS, amendați și lăsați fără permisele de conducere

Șase tineri prinși că făceau drift-uri în parcările Iulius Mall și SCS, amendați și lăsați fără permise de conducere
IPJ Suceava informează că în ultima perioadă se remarcă tot mai multe tendințe de a desfășura în spațiul public activități neconforme sau manevre rutiere care generează situații riscante. Scopul este captarea atenției grupului de prieteni sau a altor persoane, obținerea unei false notorietăți prin promovarea unui comportament de negare sau disconsiderare a legii și autorității, sau pur și simplu....distracția.

Teribilismul și tendința de a epata prin gesturi neconforme și atitudine de sfidare a legii pot genera tragedii rutiere. Din păcate în marea majoritate a acestor incidente sunt implicați tineri care nu doar manifestă dispreț față de lege, dar pun în pericol propria viața și a altor persoane.

Pentru creșterea gradului de siguranță rutieră dar și pentru statuarea normelor și valorilor sociale reale, polițiștii suceveni au intensificat prezența în trafic a echipejelor rutiere și au dispus activități de verificare și control

Astfel, având în vedere precipitațiile sub formă de zăpadă, în noaptea de joi spre vineri, polițiștii rutieri din cadrul Biroului Rutier Suceava au identificat mai mulți conducători auto care efectuau derapaje controlate în parcările a două centre comerciale din municipiul Suceava.
{inAds}

Polițiștii au identificat șase șoferi cu vârste cuprinse între 19 și 24 de ani, care efectuau derapaje intenționate controlate (trei în parcarea unui complex comercial și alți trei în parcarea celuilalt centru).

Pentru abaterile rutiere săvârșite, polițiștii au aplicat șase sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 3.190 lei, pentru nerespectarea prevederilor art. 541 alin.(1) din OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, pentru fiecare faptă constatată fiind dispusă și măsura complementară a suspendării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice pentru o perioadă de 30 zile, față de fiecare din cei șase șoferi.

Totodată unul dintre cei șase conducători auto identificați și sancționați se afla sub influența băuturilor alcoolice, astfel că s-a procedat la sancționarea contravențională pentru nerespectarea prevederilor art. 102 alin.(1) lit. (a) din OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice și suspendarea dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice pentru o perioadă de 90 zile.

„Precizăm încă o dată că scopul dispunerii măsurilor sancționatorii este unul principal preventiv, de responsabilizare și conștientizare în vederea creșterii gradului de siguranță rutieră și evitării tragediilor rutiere. Recomandăm și părinților să poarte discuții cu adolsecenții sau chiar cu copiii majori pentru responsabilizarea acestora indiferent de calitatea de participanți la trafic.

În acest sens, atragem atenția tuturor celor pretabili sau predispuși la încălcarea legislației rutiere că polițiștii vor dispune în continuare măsuri din cele mai ferme în cazul abaterilor care pun în pericol siguranța rutieră, comportamentele de tip teribilist nefiind tolerate”
, a transmis IPJ Suceava.

Pentru corecta informare a șoferilor polițiștii reamintesc și prevederile legale în ceea ce privește modificările legislative în referire la conducerea agresivă.

Conform legii, prin comportament agresiv se înțelege efectuarea, pe drumul public, de către conducătorul de vehicul, a uneia dintre următoarele manevre:
  • a) deplasarea succesivă de pe o bandă de circulație pe alta sau de pe un rând pe altul, alternând din stânga în dreapta, în scopul depășirii unui șir de vehicule care circulă în același sens;
  • b) întoarcerea vehiculului prin folosirea frânei de ajutor;
  • c) pornirea vehiculului de pe loc prin patinarea excesivă, în gol, a roților motoare;
  • d) circulația cu vehiculul la o distanță foarte redusă față de un alt vehicul, înaintea sau în spatele acestuia, cât și în lateral, ori reducerea bruscă a vitezei de deplasare fără motiv întemeiat, de natură a intimida conducătorul acestuia;
  • e) folosirea repetată a semnalelor sonore și/sau luminoase de natură a obliga nejustificat conducătorul de vehicul care circulă în fața sa să elibereze banda de circulație;
  • f) conducerea mopedului sau motocicletei având în contact cu partea carosabilă numai una dintre roți;
  • g) mersul cu spatele cu vehiculul în scopul intimidării celorlalți participanți la trafic care circulă în spatele acestuia;
  • h) realizarea intenționată a unui derapaj controlat al vehiculului în vederea întoarcerii sau rotirii acestuia;
  • i) conducerea intenționată a unui vehicul prin accelerarea repetată a motorului, de natură a stânjeni persoanele aflate în zona drumului public.

Care sunt amenzile pentru șoferii agresivi

Sancțiunile pentru comiterea manevrelor de mai sus sunt pe măsură. „Se defineşte comportamentul agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice, precum şi sancţiunea corelativă adoptării acestui comportament cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni (580 lei – 725 lei) şi cu aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioada de 30 de zile.

(…) în cazul în care s-a produs un accident de circulaţie din care a rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale se stabileşte amendă prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni (870 lei – 1.160 lei) şi cu aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 60 de zile”
.
Mai nouă Mai veche