VIDEO 11 persoane reținute în arest în dosarul angajărilor pe șpăgi la Spitalul Județean Botoșani

Audieri maraton, miercuri seară, la DNA Suceava, în dosarul angajărilor pe șpăgi la Spitalul Județean de Urgență „Mavromati” Botoșani. În total, peste 90 de percheziții au fost făcute la domiciliile suspecților și în birouri din Spitalul Județean Botoșani, Consiliul Județean Botoșani, Primăria orașului Săveni și sediul PSD Botoșani, iar 25 de persoane au fost conduse pentru audieri la sediul unității de parchet din municipiul Suceava.

Printre persoanele audiate s-au aflat fostul manager al Spitalului Județean Botoșani, Doina Caba, și directorul de îngrjiri al unității medicale, Coca Stela Crîșmariu.

Audieri s-au întins până spre dimineață, iar 11 suspecți au fost reținuți în arest pentru 24 de ore prin ordonanță a procurorului DNA. De asemenea, patru persoane au fost plasate sub control judiciar. În cursul zilei de joi urmează ca pentru parte dintre suspecți să fie solicitată luarea unor măsuri preventive.
{inAds}

Ancheta vizează fraudarea unor concursuri pentru posturi din Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” Botoșani, începând de la cel de îngrijitoare, brancardieri, asistenți medicali și până la medici și posturi de conducere.

Conform unor surse din anchetă, mita oferită pentru ocuparea unor asemenea posturi era între 8.000 și 15.000 de euro. Mai mult, mita pentru ocuparea posturilor ar fi crescut în timp. Dacă în 2020 un post de asistent „costa” 8.000 de euro, în 2022, șpaga ar fi ajuns la 10.000 de euro iar în 2023 la 15.000 de euro.

Pentru posturi mai modeste, muncitor, brancardier, îngrijitor, sumele sub formă de mită ar fi fost între 2.000 și 5.000 de euro, în funcție de adaosul fiecărui intermediar participant la mecanismul infracțional.



Angajările erau făcute în funcție de cine oferea suma de bani cea mai mare și cine avea „pila” cea mai puternică în interiorul sistemului, precizează sursele citate.

Candidatul care dorea să ocupe un post vacant, prin coruperea funcționarilor publici, nu interacționa, în unele situații, în mod direct, cu membrii comisiilor de concurs de la Spitalul Județean de Urgență „Mavromati” Botoșani. El apela în schimb la intermediari care îl recomandau unui alt angajat sau funcționar din spital, cu influență asupra funcționarilor care luau deciziile de angajare.

Mai departe, candidații care intrau în acest mecanism de corupție ar fi primit subiectele și rezolvările de la examenele de ocupare a posturilor. Una dintre condițiile pentru ca un candidat să poată fi „ajutat” să obțină postul dorit era să obțină nota minimă de 7.00 la proba scrisă.

Lucrarea scrisă cu nota obținută prin acest mecanism corupt rămânea ca dovadă în arhiva spitalului, pentru referință în cazul unui eventual control.

Obținerea unei note minime de trecere la proba scrisă era o condiție obligatorie pentru ca un candidat să poată fi susținut de funcționari drept de decizie să obțină postul vacant, în schimbul șpăgii.

Ulterior promovării probei scrise, candidatul agreat era asigurat de funcționar, în schimbul foloaselor necuvenite, că va fi declarat admis la probele de interviu și practică, indiferent de alți eventuali candidați care ar fi obținut și ei nota minimă de trecere la proba scrisă.
Mai nouă Mai veche