Camion confiscat de IPJ Suceava pentru transport ilegal de bușteni

Polițiștii au continuat activitățile de verificare și control în ceea ce privește transporturile de material lemnos. Au fost indetificate mai multe transporturi neconforme, fiind aplicate sancțiuni contravenționale și fiind confiscate cantitățile de material lemnos transportate ilegal.
Totodată, în cadrul unui dosar penal polițiștii au confiscat încă un vehicul de mare tonaj utilizat la transportul a peste 10 m.c. material lemnos cu încălcarea legislației în domeniu csub aspectul săvârșirii infracțiunii de transportul cu orice mijloace de transport al materialelor lemnoase, în volum de peste 10 m3, neînsoţite de documentele specifice de transport, prev. de art. 68 alin. 21 din Legea nr. 46/2008 (Codul silvic).


La data de 20.01.2024, ora 16.05, în timp ce executau activități pe linie silvică pe raza comunei Voitinel, lucrătorii Secției 4 Poliție Rurală Gălănești au oprit pentru control autoutilitara care circula pe DC Voitinel și transporta material lemnos respectiv lemn foc fag. Cu ocazia controlului efectuat, s-a stabilit faptul că autoutilitara este condusă de către un bărbat domiciliat în com.Voitinel, județul Suceava și că acesta nu posedă aviz de însoțire pentru materialul lemnos transportat.
Din acest motiv transportul a fost condus la Atelierul de prelucrare a lemnului din cadrul Ocolului Silvic Putna, unde s-a solicitat sprijinul unui tehnician silvic pentru inventarierea materialului lemnos. Cu această ocazie s-a stabilit faptul că șoferul a transportat fără aviz de însoțire, cantitatea de 1.86 m.c lemn foc fag, în valoare totală de 438 lei.
Șoferul a fost sancționat contravențional conform Legii nr. 171/2010 Modificată , iar materialul lemnos a fost confiscat, fiind predat în custodia Ocolului Silvic Putna.
{inAds}

Tot la data de 20.01.2024, s-au continuat verificările privind un transport de material lemnos oprit în trafic la 19.01.2024 pe DJ209A din satul Pîraie, com. Mălini, jud. Suceava.
Astfel, s-a procedat la cubarea materialului lemnos de către pădurar din cadrul Ocolului Silvic Mălini, ocazie cu care s-a constatat faptul că șoferul transporta cu autoutilitara cantitatea de 1,68 mc cherestea rășinoase fără a avea documente de proveniență a materialului lemnos.
Cantitatea de 1,68 mc cherestea rășinoase în valoare de 672 lei a fost confiscată conf art. 19 alin. 2 lit. a pct 2 din Lg. 171/2010, șoferul fiind sacționat contravențional cu amendă în valoare de 3.000 de lei conform Lg 171/2010.


La data de 19.01.2024, ora 16.10, polițiștii din cadrul Secției 3 Poliție Rurală Marginea, desfășurând activități specifice pe linia prevenirii şi combaterii delictelor silvice, au oprit pentru control pe DC neclasificat din satul Voievodeasa de pe raza comunei Sucevița, județul Suceava, autoutilitara condusă de către un bărbat din comuna Marginea, județul Suceava, care a prezentat pentru control documentele personale.
Cu ocazia controlului asupra autoutilitarei, s-a constatat că bărbatul transporta materiale lemnoase, respectiv lemn din specia rășinoase, fără a deține aviz de însoțire.
Având în vedere cele constatate, s-au efectuat verificări în aplicația SUMAL CONTROL, rezultând că pentru autoutilitara în cauză nu a fost emis aviz de însoțire al materialelor lemnoase la data de 19.01.2024, fapt pentru care i s-a solicitat conducătorului auto să se deplaseze la depozitul din cadrul Ocolului Silvic Marginea, unde personalul silvic a procedat la inventarierea încărcăturii de materiale lemnoase.
Astfel, s-a constatat că în autoutilitară se află cantitatea totală de 4,69 m.c. bușteni gater specia rășinoase.
Pentru acest motiv, șoferul a fost sancționat contravențional conform prevederilor art. 19, alin. (2), lit. a) pct. 3 din Legea 171/2010 M, iar cantitatea de 4,69 mc bușteni gater specia rășinoase, în valoare de 2.391 lei a fost confiscată și predată în custodie Ocolului Silvic Marginea.


Polițiștii au continuat și activitățile de cercetare penală într-un dosar la regimul silvic și s-a dispus începerea urmăririi penale privind săvîrșirea infracțiunii de transportul cu orice mijloace de transport a materialelor lemnoase, în volum de peste 10 mc, neînsoțite de documente specifice de transport, prev. și ped. de art. 68 alin. 2, ind. 1 din Legea 46/2008 (Codul Silvic modificat), constând în aceea că la data de 21.08.2023, ora 15:20, o autoutilitară a fost identificată circulând pe direcția de mers com. Vatra Moldoviței spre Valcanu, transportând material lemnos.
Conducătorul auto, a prezentat pentru control documentele personale și cele ale autoutilitarei. Lucrătorii de poliție au procedat la verificarea mijlocului de transport și a materialului lemnos transportat în aplicația SUMAL CONTROL 2.0, cât și în sumal-map.ro, astfel că pentru autoutilitara, la data de 21.08.2023 nu exista emis aviz de însoțire a materialului lemnos transportat.
Conducătorul auto a specificat că deține aviz emis, astfel prezentând un telefon mobil, pe ecranul căruia se putea observa că era emis un aviz la data de 21.08.2023, cu un volum de 15,842700 mc lemn rotund molid și brad, șoferul neactivând însă datele mobile, , fiind prezente doar un set de informații minimale ce pot fi obținute în mod offline.
În urma verificărilor efectuate în cadrul dosarului penal s-a stabilit că autocamionul a circulat pe DJ 176, direcția Molodvița spre Paltinu, la data de 21.08.2023, anterior orei 17:47:06, transportând cantiitatea de peste 10 mc material lemnos fără a deține documente legale de proveniență și transport.
Având în vedere faptul că din cercetările efectuate au rezultat probe certe din care să rezulte că volumul de 4,818 mc lemn rotund molid și 11,0247 lemn rotund brad a fost transportat în baza unui aviz emis în condiții neconforme, aplicația SUMAL 2.0 fiind utilizată cu rea credință în așa fel încât avizul să nu poată fi încărcat în serverul aplicației, transportul a fost considerat ca fiind fără aviz de însoțire, întrucît cel emis în astfel de condiții nu îndeplinește exigențele prevăzute de art. 8 din normele referitoare la proveniența, circulația și comercializarea materialelor lemnoase, aprobate prin HOT. Nr. 497 din 25.06.2020.
Polițiștii au dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra autoutilitarei. Aceasta a fost ridicată și depozitată la spațiul de depozitare din com. Stroiești, jud. Suceava.
Poliţiştii atrag atenţia asupra respectării legislaţiei în domeniul silvic, acţiuni şi controale în vederea celor care comit delicte silvice urmând a fi desfăşurate şi în perioada următoare în vederea identificării şi tragerii la răspundere a celor care încalcă normele în vigoare.
Mai nouă Mai veche