Copilul tău are nasul înfundat? Află care sunt cauzele și remediile esențiale

 


Suntem conștienți că fiecare părinte dorește să-și vadă copilul sănătos și voios, iar congestia nazală poate fi o provocare destul de frecventă și frustrantă. Fie că este sezonul rece sau cald, nasul înfundat la copii este una dintre cele mai des întâlnite probleme cu care se confruntă cei mici.

În timp ce la adulți această afecțiune nu reprezintă un motiv de îngrijorare, pentru copii situația este diferită. Un părinte responsabil trebuie să fie conștient de ceea ce înseamnă un nas înfundat la copii și să apeleze cu încredere la medicul pediatru.

 

Care sunt principalele probleme cu care se confruntă mămicile când vine vorba de nasul înfundat al copiilor?

Există numeroase motive pentru care copiii pot suferi de congestie nazală, însă printre cele mai cunoscute și frecvente probleme se numără:

 

·        Infecții respiratorii cauzate de răceli sau gripă și care determină inflamația sinusurilor, rinovirusul fiind cel mai frecvent întâlnit;

 

·        Alergii care apar din cauza unei sensibilități ridicate la nivelul nasului, la contactul cu diferite substanțe inofensive precum: polen, praf, păr lăsat de animale;

 

·        Deviații de sept care înseamnă deplasarea peretelui subțire într-o parte și care determină congestionarea nazală, însoțită de uscarea gurii și tulburări de somn.

 

De asemenea, în funcție de problemele cu care ne confruntăm, acestea vin la pachet în doua forme: cu secreții sau fără. Acestea sunt aspecte pe care le luăm în considerare atunci când căutăm anumite remedii sau când mergem la medic și detaliem problemele celor mici.

Cum putem privi aceste situații când vine vorba de nas înfundat cu secreții sau fără secreții?

·        un nas înfundat la copii cu secreții poate fi asociat cu infecțiile respiratorii. Cel mic are febră, durere în gât și o stare generală proastă care se înrăutățește de la un moment la altul.

·        un nas înfundat la copii fără secreții poate indica alergii sau alte condiții medicale, cum ar fi deviația de sept sau polipi. Vorbind despre alergii, acestea apar la începutul sezonului cald și sunt însoțite de strănut, mâncărime, ochi inflamați. 

Este vital să observați cu atenție simptomele și să apelați la consultul unui specialist pentru o evaluare adecvată.

 

Principalele remedii pentru nas înfundat la copii

Suntem mereu în căutarea unor remedii rapide care să ne scape de probleme, însă nu de puține ori putem oferi celor mici un sprijin nu tocmai potrivit și astfel să înrăutățim situația.

Cert este că primul pas pentru a aduce bună-starea copilului este vizita la medicul pediatru. Aceste pas este esențial în înțelegerea și gestionarea congestiei nazale.

Medicii pediatrii nu sunt doar pentru a oferi informații detaliate despre cauzele și simptomele acestei probleme comune, dar și pentru a vă ghida în identificarea celor mai eficiente soluții adaptate la situația specifică a fiecărui mic pacient.

Din categoria remediilor pentru nas înfundat la copii regăsim:

·        Inhalarea aburilor soluția ideală înainte de somn este o baie cu aburi;

 

·        Umidificatoare – utilizarea unui umidificator în camera copilului poate elimina senzațiile neplăcute de la nivelul nasului provocate de aerul uscat;

 

·        Hidratare – consumul de apă, suc de fructe, supa elimină congestia nazală apărută în lipsa hidratării adecvate;  

 

·        Aerosolii - pot fi o alegere eficientă pentru ameliorarea congestiei nazale, dar este esențial să fie administrați sub îndrumarea unui medic; De reținut este că acest tratament cu aerosoli pentru nas înfundat la copii se aplică în cazul în care simptomele constau doar din congestie nazală și prin urmare, trebuie acordată o mare atenție atunci când aveți de gând să apelați la remediul respectiv.

 

·        Aspiratoare nazale – copiii sub vârsta de 3 ani au nevoie de dispozitive speciale pentru eliminarea mucusului în exces;

 

·        Soluții saline – pasajele aeriene necesită curățare, iar utilizarea unei astfel de soluții ajută la drenajul mucusului.

 

În cele din urmă, această problemă se dovedește a fi o situație des întâlnită în tabloul copilăriei și necesită atenție, chiar dacă la prima vedere pare a fi o chestiune banală. Tendința noastră este de a căuta soluții eficiente și rapide, ceea ce poate agrava situația, în special în cazul copiilor care prezintă nasul înfundat pentru o perioadă mai îndelungată.

Important este să ținem cont că legătura cu medicul pediatru ne poate aduce claritate pentru fiecărei problemă apărute la copii.

Cea mai importantă parte este că stresul părintelui dispare când o părere avizată intervine. În felul acesta, pediatrul nu doar că ajută la diagnosticarea și tratarea precoce a eventualelor probleme de sănătate, dar și la construirea unei relații de încredere între medic și copil.

Prin implicarea activă în îngrijirea medicală a copilului dumneavoastră, veți contribui la asigurarea unei vieți sănătoase și fericite pentru acesta.

Mai nouă Mai veche