Buletin de presă, 24 februarie 2024 - IPJ Suceava

Buletin de presă, 24 februarie 2024 - IPJ Suceava
Șofer reținut și ulterior arestat preventiv pentru producerea unui accident grav în timp ce se afla sub influența alcoolului

Având în vedere cercetările efectuate în cadrul cauzei penale privind accidentul rutier ce a avut loc la data de 13.02.2024 în afara localității Horodnic de Jos, din care a rezultat decesul unei persoane și vătămarea corporală a altor trei, la data de 22.02.2024 a fost audiat (după externarea din unitatea medicală) șoferul de 27 de ani, din sat Brodina, jud. Suceava, implicat în eveniment, cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de ”ucidere din culpă”, faptă prev. și ped. de art. 192 alin. 1 și 2 din Codul penal și ”conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau altor substanțe” prev. de art. 336 alin 1 din Codul penal, ambele cu aplicarea art. 38 alin. 2 din Codul penal.
În urma audierii, lucrătorii din cadrul Compartimentului Rutier Rădăuți, au dispus reținerea șoferului pentru o perioadă de 24 de ore, acesta fiind introdus în arestul IPJ Suceava.
La data de 23.02.2023, șoferul de 27 de ani, din sat Brodina, jud. Suceava, a fost prezentat în fața judecătorului de drepturi și libertăți al Judecătoriei Rădăuți cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Având în vedere probele administrate în această fază procesuală, judecătorul de drepturi și libertăți a admis propunerea parchetului și a dispus arestarea preventivă a bărbatului de 27 ani, pentru o perioadă de 30 de zile.
Bărbatul a fost încarcerat în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul IPJ Suceava.


Mandat pus în executare de polițiști

La data de 22.02.2024, ora 13.30, având în vedere mandatul de executare a pedepsei închisorii emis de către Judecătoria Rădăuţi, privind pe un bărbat de 34 ani, domiciliat în comuna Frătăuții Noi, judeţul Suceava, condamnat la 1 (un) an și 6 (șase) luni zile închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de „conducerea unui vehicul fără permis de conducere”, faptă prev. și ped. de art. 335 alin.1 Cod Penal, cu aplicarea art. 41 alin.1 Cod Penal și art. 396 alin.10 Cod Procedură Penală, polițiștii l-au identificat pe bărbat, iar după ce i s-a adus la cunoștință mandatul de executare, a fost arestat.
La nivelul Poliției Municipiului Rădăuți s-a constituit o escortă formată din doi lucrători de poliție, care a procedat la încarecerarea bărbatului în Penitenciarul Botoșani.


Eveniment rutier cercetat de polițiști

La 23.02.2024, în jurul orei 12.00, un bărbat în timp ce a încercat să se pună în mișcare cu autoturismul pe DJ 178, raza localității Humoreni, a acroșat cu partea din spate a autoturismului pe un pieton în vârstă de 90 de ani, care a încercat să traverseze strada prin spatele autoturismului respectiv, acesta suferind leziuni ușoare.
Atât conducătorul auto cât și persoana vătămată au fost testate cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative. Șoferului i-a fost prelevată și o mostră biologică de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei. De asemenea, după interogarea în bazele de date specifice, s-a stabilit faptul că șoferul nu este posesor de permis de conducere.
În cauză s-a întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul savârşirii infracţiunilor de „vătămare corporală din culpă”, faptă prev. și ped. de art. 196 alin. (2) și (3) din Codul Penal, „conducerea unui vehicul fără permis de conducere”, faptă prev. şi ped. de art. 335 alin. (1) din Codul Penal.


Ordin provizoriu de protecție emis de către polițiști

La data de 22.02.2024, ora 18:00 la sediul Poliției Municipiului Suceava s-a prezentat o femeie, care a reclamat faptul că la data de 03.02.2024, în urma unei convorbiri telefonice a fost ameninţaţă cu acte de violenţă de către fostul soţ.
Femeia a formulat o plângere penală cu privire la săvârşirea infracţiunii de ameninţare faptă prev. şi ped. de art. 206 alin. 1 din Cod Penal, fiind întocmit un dosar de cercetare penală ce urmează a fi soluţionat procedural prin unitatea de parchet competentă.
De asemenea, cu ocazia prezentării la sediul Poliţiei Municipiului Suceava, femeia a fost consiliată și a solicitat emiterea unui ordin de protecţie provizoriu pentru protejarea sa, cât şi a minorei, în vârstă de 5 ani, condiţii în care s-au completat două formulare de evaluare a riscului pe baza răspunsurilor oferite de victime, în cauză rezultând că există risc iminent asupra vieţii şi integrităţii acestora.
Astfel, împotriva fostului soț s-a emis Ordinul de Protecţie Provizoriu prin care acesta din urmă a fost obligat să păstreze o distanţă de minim 50 m faţă de femeie și fiica sa, faţă de domiciliul acestora din mun. Suceava, jud. Suceava, faţă de locul de muncă al femeii.
Ordinului de Protecţie Provizoriu a fost dispus pentru o perioadă de 5 zile.


Dosare penale la regimul rutier întocmite de polițiști

La data de 23.02.2024, în jurul orei 20:25 un echipaj din cadrul SPR 15 Vatra Dornei, aflându-se în serviciul de patrulare pe raza comunei Dorna Arini au oprit pentru control autoutilitara ce tracta semiremorca.
Documentele prezentate de conducătorul auto respectiv, Polița RCA pentru ansamblul de vehicule este validă, iar ITP în termen, iar permisul de conducere nu a putut fi prezentat.
Procedând la verificarea în bazele de date s-a constatat că șoferul are dreptul de a conduce suspendat.
Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest rezultatul fiind negativ.
Având în vedere cele constatate a fost întocmit dosarul de cercetare penală privind săvârșirea infracțiunii de “conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul fără permis de conducere” faptă prevăzută de art. 335 alin. (2) din Codul Penal.


La data de 22.02.2024, ora 20.15, patrula de siguranță publică din cadrul Secției 3 Poliție Rurală Marginea, în timp ce efectua activități de supraveghere și control trafic rutier pe DN 17A, raza comunei Marginea, județul Suceava, a procedat la oprirea regulamentară a unei autoutilitare care circula pe DN 17A, din direcția comunei Marginea spre municipiul Rădăuți.
Cu această ocazie, conducătorul auto a fost legitimat în persoana unui bărbat domiciliat în municipiul Rădăuți, județul Suceava.
Conducătorul auto a prezentat pentru control cartea de identitate și permisul de conducere, precizând verbal că nu are asupra sa certificatul de înmatriculare al autoutilitarei conduse și nici asigurarea auto obligatorie.
Cu ocazia verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că plăcuțele cu numerele de înmatriculare aplicate pe autoutilitară aparțin unei alte autoutilitare.
Cu privire la acest aspect, șoferul a precizat că autoutilitara nu îi aparține, iar la momentul opririi conducea spre municipiul Rădăuți, județul Suceava, după ce a preluat autoutilitara de la o firmă de dezmembrări auto din comuna Marginea.
Față de conducătorul auto s-a luat și măsura sancționării contravenționale pentru faptul că nu avea asupra sa documentele autoutilitarei conduse, dar și a faptului că autoutilitara avea defecțiuni majore la nivelul sistemului de iluminare de pe partea din față.
În cauză s-a întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „conducerea unui vehicul neînmatriculat”, faptă prevăzută și pedepsită de art. 334 alin. (2) din Codul penal, ce urmează a fi soluționat procedural de către lucrătorii Secției 3 Poliție Rurală Marginea.
Mai nouă Mai veche