Camion confiscat și dosar penal penal pentru fals informatic și transport de material lemnos fără documente specifice, la Câmpulung Moldovenesc

Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Suceava informează că în ultimele două zile polițiștii au continuat activitățile de verificare și control în ceea ce privește transporturile de material lemnos dar și modul de depozitare și comercializare. Au fost identificate mai multe transporturi neconforme, fiind aplicate sancțiuni contravenționale și fiind confiscate cantitățile de material lemnos transportate ilegal. Totodată, au fost efectuate controale la unități economice de profil, fiind identificate mai multe nereguli pentru care s-au aplicat sancțiuni contravenționale și s-au confiscat cantități de material lemnos.

Totodată, polițiștii au indisponibilizat încă un vehicul de mare tonaj utilizat la transportul materialului lemnos cu încălcarea legislației în domeniu fiind întocmit și dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de transport de material lemnos fără documente specifice și fals informatic.

Au fost aplicate amenzi în valoare de 33.000 lei și au fost confiscați peste 170 metri cubi material lemos în valoare de aproximativ 50.000 lei. De asemenea, au fost întocmite dosare penale pentru doocumentarea a patru infracțiuni silvice și a fost indisponibilizată o autoutilitară.
{inAds}

Astfel, în perioada 1-2 februarie 2024, polițiștii din cadrul I.P.J. Suceava-Serviciul Ordine Publică – Biroul Delicte Silvice, împreună cu specialiști silvici din cadrul Gărzii Forestiere Suceava, au efectuat un control de specialitate la depozitul unei societăți din comuna Straja, jud. Suceava, care are ca profil debitarea, depozitarea și comercializarea materialului lemnos.
La punctul de lucru al societății, situat pe raza comunei Straja, jud. Suceava s-a procedat la inventarierea stocurilor faptice, verificarea documentelor și a avizelor de intrări-ieșiri.
Echipa de control a efectuat balanța dintre stocul scriptic și cel faptic, ocazie cu care s-a constatat faptul că societatea în cauză deține în plus, fără proveniență legală, cantitatea de 149.6 mc lemn rotund rășinoase.
Societatea în cauză a fost sancționată contravențional cu amendă în cuantum de 30.000 lei conform art. 19 alin. 1, lit. d) din Legea 171/2010, iar ca măsură complementară s-a dispus confiscarea cantității de 149.6 m.c. material lemnos în valoare de 38.764 lei.


La data de 03.02.2024, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Câmpulung Moldovenesc au efectuat verificarea legalității unui transport de material lemnos efectuat de către un bărbat de 37 ani.
S-a stabilit că pentru transport s-a emis avizul pentru un volum de 13,2243 mc lemn foc fag. Cu ocazia investigațiilor, autoutilitara a fost identificată parcată in incinta unei societăți situată în municipiul Câmpulung Moldovenesc și s-a constatat că aceasta era descărcată.
S-a procedat la identificara conducătorului auto care a relatat verbal că a încărcat materialul lemnos înscris în aviz din rampa de încărcare situată pe str. Valea Seacă din localitate și a descărcat la o proprietate învecinată cu domiciliul său, cu toate că în avizul de însoțire a materialului lemnos era înscris alt punct de descărcare.
De asemenea, bărbatul a relatat că după descărcare a adus autoutilitara unei societăți unde a parcat-o, după care s-a deplasat în altă locație de unde a operat în aplicația SUMAL 2.0, de pe telefonul mobil confirmarea descărcarii materialului lemnos.
În cauză s-a întocmit dosarul penal pentru săvârșirea infracțiunilor de transport de material lemnos fără documente specifice” , faptă prev. și ped. de art. 68, alin. 21 din Codul Silvic și „fals informatic”, faptă prev și ped de art. 325 din Codul Penal.
De asemenea, prin ordonanța din data de 03.02.2024, s-a dispus ridicarea și indisponibilizarea autoutilitarei, certificatului de înmatriculare, cheilor contact ale acesteia și telefonului mobil al șoferului. Autoutilitara a fost indisponibilizată și predată în custodie reprezentantului Atelierului de Producție Sadova din cadrul Ocolului Silvic Pojorâta.


La data de 01.02.2024, ora 06.40, în baza Planului de Acțiune dispus pe linie silvică SPR 3 Marginea, polițiștii din cadrul secției au oprit pentru control autoutilitara condusă de către un bărbat de 24 ani, domiciliat în com. Bilca.
Cu ocazia controlului efectuat s-a constatat faptul că șoferul transporta materiale lemnoase, respectiv cheresea specia rășinoase, fără a deține documente specifice de transport.
Având în vedere aspectele constatate, autoutilitara a fost condusă la punctul de descărcare a materialelor lemnoase, Depozit din cadrul Ocolului Silvic Marginea, unde personalul specializat a procedat la inventarierea masei lemnoase.
Cu această ocazie, s-a constatat faptul că în autoutilitară se afla cantitatea totală de 4.3 mc de cheresea specia rășinoase în valoare de 3.769 lei.
Șoferul a fost sancționat contravențional conform art. 19 alin. (2), lit. a) pct. 2 din Legea nr. 171/2010.
S-a dispus confiscarea cantității de 4.3 mc de cheresea specia rășinoase cât și la predarea acesteia în custodia Ocolului Silvic Marginea.


La data de 01.02.2024, ora 14:00, polițiștii SPR 10 Gura Humorului, în timp ce acționau în baza planului de Acțiune „BLOCADA”, au procedat la oprirea pentru control a unei autoutilitare ce se deplasa dinspre Drăgoiești către Ciprian Porumbescu, ocazie cu care la volan a fost identificat un bărbat de 30 ani, din comuna Drăgoiești, căruia i-au fost solicitate documentele.
Acesta a acesta a prezentat documentele personale și ale autoutilitarei, declarând faptul că transportă cu autoutilitara material lemnos, respectiv cherestea tivită, având o cantitate de 2,88 m.c. material lemnos.
Întrucât existau suspiciuni cu privire la cantitatea de material lemnos transportat, autoutilitara a fost condusă la Depozitul Pod Izvor din cadrul Ocolului Silvic Gura Humorului, unde după inventarierea masei lemnoase de către lucrătorul silvic, a rezultat un volum total de 5,13 m.c. cherestea tivită rășinoase, cu o diferență de 2,25 m.c în plus față de cantitatea menționată în aviz în ceea ce privește cantitatea și calitatea pe specie, față de cele constatate faptic la fața locului, motiv pentru care s-a dispus confiscarea cantității de 2,25 m.c. cherestea tivită rășinoase, specia molid cu o valoare de 2.081 lei și sancționarea contravențională a conducătorului auto conform Lg 171/2010 cu amendă în valoare de 1.000 lei.


La data de 01.02.2024, ora 18.30, polițiștii SPR 3 Marginea au identificat un atelaj hipo aparținând unui bărbat de 24 ani, domiciliat în com. Dornești, acesta fiind încărcat în atelajul hipo cu material lemnos din specia salcie, proprietarul fiind cunoscut cu activități infracționale în domeniul silvic.
Bărbatul a fost întrebat cu privire la proveniența materialului lemnos și a condus lucrătorii de poliție în parcela silvică aflată în administrarea Ocolului Silvic Marginea. În acest loc au fost identificate 2 cioate și la sol se observau mai multe segmente tăiate de material lemnos, personalul silvic stabilind că bărbatul a tăiat ilegal cantitatea totală de 6,432 m.c. lemn salcie și a fost produs un prejudiciu în valoare de 1.054 lei.
Pe parcursul realizării activităților de constatare în flagrant, bărbatul de 24 ani a adresat cuvinte și expresii jignitoare la adresa personalului silvic și a fost sancționat contravențional conform Legii nr. 61/1991, cu amendă în cuantum de 1.000 de lei.
S-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de „tăiere ilegală de arbori”, faptă prevăzută de art. 107 alin. 1^1 lit. a) din Legea 46/2008 și „furt de arbori”, faptă prevăzută și pedepsită de art. 109 alin. 1^1 lit. a) din Legea 46/2008.
Mai nouă Mai veche