VIDEO Camion confiscat din parcarea Egger Rădăuți la sesizarea lui Dani Ghinghiloschi

Camion cu lemn ilegal confiscat din parcarea Egger Rădăuți la sesizarea lui Dani Ghinghiloschi
Joi, 29 februarie 2024, la ora 12:58, lucrătorii de poliție din cadrul Poliției Municipiului Rădăuți au fost sesizați de Dani Ghinghiloschi, membru al grupului de activiști de mediu Străjerii Pădurilor, cu privire la faptul că un autotren care se afla în parcarea Egger România SRL din Rădăuți, județul Suceava, transporta ilegal materiale lemnoase.

Avându-se în vedere sesizarea, organele de poliție s-au deplasat la locul indicat, unde au identificat ansamblul auto format din autoutilitara Scania care tracta semiremorca Kogel încărcată cu materiale lemnoase. La volanul autoutilitarei a fost identificat Ionel B., de 40 de ani, din comuna Piatra Șoimului, județul Neamț.

Pentru materialul lemnos transportat, conducătorul auto a prezentat organelor de poliție Avizul de Însoțire materiale lemnoase în format electronic emis la data de 29 februarie 2024, ora 08:58:10, de către SC Forever Pan SRL către destinatarul SC Egger Romania SRL.
{inAds}
Avizul în cauză a fost emis pentru cantitatea de 37,88 metri cubi lemn rotund de esență rășinoase speciile brad și molid, transportul fiind început de la data de 29 februarie 2024, ora 09:00:16, de la „depozitul Stejaru FOR”, aparținând SC Forever Pan Srl, cu sediul satul Stejaru, comuna Pîngărați, județul Neamț, și având înregistrat traseul parcurs de la locația de emitere și până la destinație. Totodată, s-a constatat că locația GPS de emitere a avizului de însoțire corespundea cu locația indicată în aplicația SUMAL ca fiind punctul de lucru al la Depozitului Stejaru FOR, aparținând SC Forever Pan SRL, cu sediul în comuna Bicaz Chei.

În continuare, organele de poliție au procedat la verificarea transportului de materiale lemnoase prin intermediul aplicației SUMAL CONTROL, împrejurare în care a rezultat faptul că Avizul de Însoțire materiale lemnoase în format electronic, deși a fost emis la data de 29 februarie 2024, ora 08:58:10, acesta figura ca fiind încărcat pe serverul SUMAL 2.0. la data de 29 februarie 2024, ora 12:48:57, respectiv în momentul în care acest mijloc de transport se afla în parcarea Egger Rădăuți.

Pentru aceste motive, precum și faptul că a fost sesizată o neconcordanță între cantitatea de materiale transportată și cea înscrisă în aviz, ansamblul auto identificat a fost condus la sediul Ocolului Silvic Marginea, în vederea inventarierii.
 

Activitatea de inventariere a avut loc vineri, 1 martie 2024, prilej cu care în semiremorca Kogel a fost fost identificată cantitatea de 41,56 metri cubi lemn de foc, de esență rășinoase din speciile: molid – 31,14 metri cubo, brad - 10,24 metri cubi și larice - 0,18 metri cubi, iar la volum total calculat cu toleranța prevăzută de lege a rezultat un plus de 2,45 metri cubi lemn foc molid față de cantitatea înscrisă de aviz.

Ca urmare a reinterogării în aplicația SUMAL 2.0, s-a constatat că, deși avizul a fost emis la data de 29 februarie 2024, ora 08:58:10, acesta figurează în aplicația SUMAL 2.0. desktop ca fiind creat la data de 29 februarie 2024, ora 12:48:57, în momentul în care semiremorca se afla la sediul Egger Rădăuți. 

Având în vedere aspectele constatate, polițiștii au dispus întocmirea unui dosar penal, confiscarea materialului lemnos și indisponibilizarea ansamblului auto.

Cantitatea de 41,56 metri cubi lemn de foc, de esență rășinoase, a fost ridicată în vederea confiscării și lăsată în custodia Ocolului Silvic Marginea, iar ansamblul auto format din autoutilitara Scania și semiremorca Kogel, folosit la săvărșirea infracțiunii, a fost indisponibilizat și depus la locația special amenajată a IPJ Suceava din comuna Stroiești, județul Suceava și s-a procedat la sigilarea acestuia.

A fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de transportul cu orice mijloace de transport al materialelor lemnoase, în volum de peste 10 mc, neînsoţite de documente specifice de transport.
Mai nouă Mai veche