VIDEO Tren cu 32 de lansatoare de rachete românești MLRS APR-40, filmat circulând spre nord, în județul Suceava

Tren cu 32 de lansatoare de rachete românești MLRS APR-40, filmat în județul Suceava
O garnitură CFR Marfă încărcată cu zeci de lansatoare de rachete românești MLRS APR-40 a tranzitat zona nodului feroviar de la Verești, județul Suceava. Imagini cu trenul în mișcare au fost publicate pe YouTube.

Din imagini, se observă că trenul militar are 26 de vagoane încărcate cu lansatoare de rachete românești MLRS APR-40, unele simple, alte cu remorca specială pentru muniție. MLRS-urile APR-40 simple sunt încărcate câte două pe un vagon, iar cele cu remorcă ocupă o platformă întreagă.

Lansatoare multiple de rachete românești MLRS APR-40 au fost dezvoltate la Aerostar Bacău și Sunt montate pe șasiuri de camion DAC 665T sau, în funcție de generație, de DAC 15.240 DFAEG, echipat cu un motor diesel Deutz de 7,1 litri, cu 6 cilindri în linie și 236 cai putere, tractiune 6x6 și viteza maxima de 85 km/h, cu capacități foarte bune de înaintare în teren accidentat.
{inAds}
Sistemul de rachete APR-40 are la bază sistemul sovietic BM-21 „Grad” MLR dezvoltat în anii 1960. Dar a fost modernizat și îmbunătățit de specialiștii Aerostar Bacău.

Dispune de 40 de tuburi de lansare pentru rachete de 122 de milimetri, 4 rânduri a câte 10 tuburi și poate trage atât foc cu foc, câte o rachetă, cât și salve. În 30 de sucunde, MLRS APR-40 poate trage toate cele 40 de proiectile. În funcție de tipul rachetei folosite, raza de acțiune a sistemului poate ajunge la circa 40 de kilometri. Nu este foarte precis, dar face „ploaie” de obuze.

Pe lângă faptul că lansatoare multiple de rachete românești MLRS APR-40 oferă o mobilitate foarte bună, grație capacităților off-road ale autoșasiurilor DAC, un alt avantaj al sistemelor este faptul că sunt gata de tragere în 3 minute de la găsirea locației ideale, iar echipajul este format doar din trei oameni, inclusiv șoferul.
 

Pe câmpul de luptă, sistemele MLRS APR-40 merg alături de camioane de asistență, eventual și cu remorcă, care transportă muniția aferentă. Acestea dispun de macarale de 6 tone pentru încărcarea rachetelor.

Armată Română dispune și de o versiune îmbunătățită de MLRS APR-40, denumită Larom MLRS.

Această versiune a fost dezvoltată de Aerostar SA, în colaborare cu IMI din Israel, și are la bază un șasiu de camion DAC 25.360 DFAEG - echipat cu motor MAN 2866 LF 24 (6 cilindrii in linie, 11.967 cmc, 360 CP, Euro 3), cutie de viteze tip ZF 16 151 OD (mecanică, sincronizata cu 16+2 trepte de viteză), tracțiune 6x6 și sarcină utila de 26.000 kg.

Pe un singur sistem Larom MLRS sunt utilizate două containere de lansare care pot lansa rachete de două calibre - rachete Grad standard de 122 mm și rachete IMI LAR Mk.4 de 160 mm.
Mai nouă Mai veche