Concursul național de fotografie având ca temă ,,Școală în siguranță” adresat elevilor de gimnaziu

Concursul național de fotografie având ca temă ,,Școală în siguranță” adresat elevilor de gimnaziu
Ministerul Afacerilor Interne, prin Poliția Română desfășoară la nivel național, cu sprijinul Corpului Național al Polițistilor, Campania pentru creșterea gradului de conștientizare în ceea ce privește necesitatea asigurării unui climat optim de siguranță în mediul școlar ,,Tăcerea e tot violență. Vocea ta e soluția.”

Campania se derulează pe tot parcursul anului școlar 2024-2025, iar scopul acesteia este reprezentat de creșterea gradului de conștientizare de către părinți, cadre didactice, elevi, precum și la nivel de societate, cu privire la necesitatea asigurării unui climat optim de siguranță în mediul școlar, prin prevenirea victimizării minorilor, prevenirea și combaterea delicvenței juvenile și/sau infracționalității în mediul școlar și a traficului de droguri.

Pentru implementarea activităților prevăzute de fiecare direcție de acțiune în parte au fost realizate cu sprijinul Agenției de Publicitate Mercury 360 produse publicitare, respectiv un spot TV de promovare, un mesaj de interes public și grafică pentru produse vizuale.

{inAds}
Pentru prevenirea și combaterea delicvenței juvenile și / sau infracționalității în mediul școlar, materialele video realizate surprind aspecte care redau comportamentele de risc și situațiile vulnerabile la care pot fi expuși elevii, atât din prisma traficului de droguri, cât și al violenței școlare, precum și importanța semnalării / sesizării faptelor antisociale săvârșite în unitățile de învățământ preuniversitar.

De asemenea, pentru buna desfășurare și implementare a Campaniei și pentru creșterea gradului de vizibilitate a activităților Poliției Române pe linia siguranței școlare au fost realizate afișe ce includ reprezentarea grafică a mesajul general, ce au fost multiplicate și diseminate către toate unitățile de învățământ preuniversitar de la nivel național.

Transmiterea mesajelor Campaniei utilizând o abordare multisenzorială conduce la o interiorizare, înțelegere și reținere mult mai aprofundată a acestora.

O abordare de învățare multisenzorială, prin implicarea celor cinci simțuri, este un termen tot mai des folosit.

Modalitatea fundamentală prin care oamenii percep și interacționează cu lumea înconjurătoare este reprezentată de cele cinci simțuri: auzul, văzul, mirosul, gustul și pipăitul. Aceste simțuri furnizează informații vitale creierului, permițând organismului să înțeleagă și să răspundă la stimulii din mediul extern. Împreună cele cinci simțuri creează o imagine complexă și multidimensională a realității, facilitând adaptarea și supraviețuirea în diverse medii.

Imortalizarea momentelor, înghețarea secvențelor care se derulează foarte repede, uneori prea repede pentru a fi surprinse cu privirea, redarea emoțiilor, a stărilor se poate realiza cu ajutorul fotografiei.

Fotografia este o manifestare prin care fiecare dintre noi redă într-un mod personal și subiectiv lumea din jur: peisaje, portrete, detalii, compoziții originale și creații fotografice. Fotografiile reprezintă oglindirea felului în care o persoană percepe imagini, întâmplări, scene în mișcare. Se spune că frumusețea este în ochii privitorului. De fapt, frumusețea lumii este în obiectivul aparatului foto prin care privește un fotograf sensibil.

În acest context, Inspectoratul General al Poliției Române, prin Direcția Siguranță Școlară propune organizarea și derularea unui concurs în cadrul Campanei astfel încât elevii să-și poată exprima propriile păreri, cu ajutorul fotografiei, cu privire la importanța asigurării unui climat optim de siguranță în mediul școlar.

Înscrierea elevilor de gimnaziu la Concursul național de fotografie având ca temă ,,Școală în siguranță” se poate face până la data de 18 mai 2025.

Scopul Concursului este de a încuraja creativitatea și originalitatea, de a stimula și dezvolta gândirea critică,de a cultiva și dezvolta comunicarea prin artă, spiritul de competiție și fair-play, cât și de a-i provoca pe elevi să surprindă într-un mod artistic, unic și nonviolent siguranța din școala lor.

Participarea la Concurs este condiționată de transmiterea fotografiei realizate însoțită de formularul de înscriere completat de profesorul coordonator și de acordul privind prelucrarea datelor cu caracter personal.

Fiecare participant la Concurs poate trimite o singură fotografie, iar un profesor nu poate coordona mai mult de trei elevi.

Fotografia realizată de elevi trebuie să fie cât mai expresivă și să transmită într-un mod creativ și nonviolent importanța asigurării unui climat pozitiv în unitățile de învățământ.

Concursul presupune o singură probă ce constă în realizarea fotografiei, iar pentru stabilirea câștigătorilor se va organiza o singură etapă de jurizare.

Din comisia de jurizare vor face parte reprezentanți ai structurilor partenere, reprezentanți ai asociațiilor/fundațiilor partenere, dar și specialiști în arta fotografică.

În ordinea descrescătoare a punctajelor obținute, vor fi acordate 3 premii, aferente primelor trei poziții.

Regulamentul de organizare și desfășurare a concursului și link-ul de înscriere la Concursul național de fotografie ,,Școală în siguranță.” se găsesc pe site-ul www.sigurantascolara.ro în secțiunea ”Proiecte& Campanii”.

De la începutul anului școlar 2024-2025, polițiștii Biroului Siguranță Școlară din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Suceava, cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Suceava au desfășurat 777 activități preventive în unitățile de învățământ preuniversitar, beneficiari fiind 30375 elevi și cadre didactice. Activitățile cu caracter informativ preventiv continuă, având în vedere mai ales unitățile de învățământ care desfășoară Programul ”Școala Altfel” sau sunt înscrise în Programul ”Împreună prindem aripi” dar și ținând cont că, în perioada 19-25.05.2025, se va organiza evenimentul ”Săptămâna Școală în Siguranță” care vizează conștientizarea populației școlare cu privire la necesitatea adoptării unui comportament pozitiv pe tema prevenirii violenței în mediul școlar și pentru asigurarea unui climat educațional optim.
Mai nouă Mai veche