Proiecție gratuită a filmului „Tortured for Christ” despre viața lui Richard Wurmbrand, marți seară în aula Liceului Teoretic Filadelfia



Fabuloasa viață a lui Richard Wurmbrand, unul dintre cei mai mari români ai tuturor timpurilor, a fost ecranizată într-un film lansat pe piață în primăvara acestui an, în SUA. „Tortured for Chirst” a ajuns și în România, iar marți seară va fi proiectat gratuit, de la 20.45, în aula Liceului Teoretic Filadelfia Suceava.

Orfan de mic copil, Richard Wurmbrand îmbrățișează ideologia comunistă încă din adolescență și pleacă la Moscova pentru a face școala de partid. Se întoarce în țară unde Partidul Comunist fusese scos în afara legii. Este arestat de câteva ori pentru propagandă comunistă.

În timpul unei vizite în Ardeal primește o Biblie de la un localnic și se convertește la creștinism. Devine pastor luteran. În timpul celui de-al doilea război mondial este arestat pentru că era evreu. După instalarea regimului comunist este arestat pentru că respingea ideologia ateistă.

Este torturat de comuniști timp de 14 ani în cele mai grele închisori din țară. După decretul din 1964, este lăsat să plece din țară în schimbul unei sume de 10.000 de dolari plătită de Norvegia.



Ajunge în SUA unde depune mărturie în fața Congresului și își arată cele 18 cicatrici dobândite în urma torturii din închisorile comuniste. Înființează o fundație care militează în toată lumea împotriva perscuției creștinilor.

Aceasta este pe scurt fabuloasa viață a lui Richard Wurmbrand, cel care în urmă cu câțiva ani s-a aflat pe locul al cincilea în urma unui vot popular privind cei mai mari români.
 
Filmul „Torturat pentru Hristos” marchează împlinirea a 50 de ani de la apariţia, în 1967, a cărţii omonime. A fost turnat integral în România, anul trecut, fiind finanţat de organizația „The Voice of the Martyrs"(Vocea Martirilor), înființată de Wurmbrand după emigrarea sa în America.

Distribuţia este formată aproape exclusiv din actori români. Protagonişti sunt Emil Măndănac (40 ani), în rolul lui Richard Wurmbrand, şi Raluca Botez (37 ani), care o interpretează pe soția acestuia, Sabina Wurmbrand.

Filmul a avut premiera în peste 700 de cinematografe din Statele Unite în luna martie a acestui an.

Mai nouă Mai veche