Festivalul „Baia - File de istorie”

Festivalul „Baia - File de istorie”
Marea manifestare ştiinţifică şi cultural artistică care a debutat în anul 1975, cu mici întreruperi, a ajuns, iată, la cea de-a xxxv-a ediţie, ce va avea loc în data de 8 septembrie 2016, în centrul comunei Baia, localitate cu un bogat trecut istoric. Manifestarea este şi o continuare a acţiunilor culturale si artistice desfăşurate în cadrul proiectului „ISTORIE ŞI TRADIŢII ÎN PRIMA CAPITALĂ A MOLDOVEI”, proiect ce a fost finanţat de Uniunea Europeana, finanţare care s-a încheiat în anul 2013, aflându-ne, acum, în perioada de monitorizare.

Festivalul va începe cu un simpozion pe teme istorice. Dezbaterile vor fi susţinute de profesori ai Universitaţii „STEFAN CEL MARE” Suceava: prof. univ. dr.Mihai Iacobescu, conf. univ. dr. Mihai Lazăr, lect. univ. dr. Vasile Demciuc, lect. univ. dr. Radu Florian Bruja , prof. univ. dr. Ştefan Purici , conf. univ.Florin Pintescu . De la Muzeul Bucovina va fi prezent domnul dir. gen. Constantin Emil Ursu , alături de care se vor afla profesorii de istorie din localitate şi din zonă.

La această manifestare va fi prezentă şi doamna prof. univ. dr. la Universitatea de Vest Timişoara, artista Suzana Fîntînariu , Cetăţean de Onoare si fiică a satului.

Domnul prof. de istorie Natu Ioan, directorul şcolii ,,Nicolae Stoleriu”, va deschide lucrările simpozionului cu o scurtă prezentare a comunei Baia.

Activităţile festivalului vor continua cu acordarea de diplome cetăţenilor care îşi sărbătoresc Nunta de Aur, diplome de excelenţă altor cetăţeni cu merite deosebite şi premierea elevilor cu performanţe deosebite.

Programul artistic începe la ora 14,00 cu parada costumelor populare a formaţiilor artistice prezente la festival , care apoi vor încânta spectatorii cu cântecul şi jocul tradiţional.

Vor fi prezenţi la această mare sărbătoare a istoriei, a cântecului şi jocului popular, îndrăgiţii solişti de muzică populară Daniela Condurache, Sorin Filip, Andra Ioana Matei, Marius Iuncan, Simona Vasilovici şi alţi artişti foarte îndrăgiţi din zonă şi din localitatea Baia, precum şi ansamblurile artistice de la Cîmpulung Moldovenesc şi Pojorîta, Mălini, Preuteşti, Dolheşti, Baia etc. Programul artistic va continua până seara târziu în compania Formaţiei „Portativ” din Fălticeni.

Prof. Teodora Morariu
Mai nouă Mai veche