Polițistul Tauciuc a luat o șapgă de 50 de euro și acum poate sta de la trei la zece ani în pușcărie



Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au dispus trimiterea în judecată a inculpatului George Alexandru Tauciuc, agent de poliție, cercetat în stare de libertate pentru săvârşirea infracțiunii de luare de mită și a inculpatului Dorin Andoni cercetat în stare de libertate pentru săvârşirea infracțiunii de dare de mită.

Probatoriul administrat în cauză, pe parcursul urmăririi penale, a relevat următoarea situaţie de fapt:

La data de 15.08.2017, ora 14:15, Poliția mun. Suceava a fost sesizată prin SNUAU 112 despre faptul că pe raza unei localități rurale din apropierea mun. Suceava, s-a produs un accident rutier soldat cu vătămarea corporală a unei persoane.

La data respectivă, 15.08.2017, în intervalul orar 14:00 – 22:00, agentul de poliție George Alexandru Tauciuc din cadrul Poliţiei Municipiului Suceava – Biroul Rutier, inculpatul din prezenta cauză, se afla în exercitarea atribuţiilor de serviciu, fiind desemnat să soluţioneze sesizările privind producerea unor accidente de circulaţie soldate cu victime.

În consecinţă, la locul producerii accidentului menționat s-a deplasat un echipaj de poliție, compus din agentul de poliție, inculpatul din prezenta cauză împreuna cu un alt coleg.

Din efectuarea primelor verificări a reieşit că la data de 15.08.2017, în jurul orei 14:05, celălalt inculpat, Dorin Andoni, conducea autoturismul marca Audi, pe raza unei localități rurale din apropierea mun. Suceava, și în urma manevrei de depășire a acroșat alt autovehicul, iar în urma impactului dintre vehicule a rezultat vătămarea corporală a unei persoane aflate în celălalt autovehicul, fiind întocmit dosar penal.

A doua zi după producerea accidentului, la data de 16.08.2017, al doilea inculpat se afla pe raza municipiului Suceava şi s-a deplasat la o vulcanizare. Acolo s-a întâlnit cu primul inculpat, agentul de poliție. Observându-l la vulcanizare pe lucrătorul de poliţie desemnat să instrumenteze cauza penală în care era implicat, al doilea inculpat l-a abordat.

La solicitarea celui de-al doilea inculpat, agentul de poliție l-a urmat pe acesta într-un loc mai retras, respectiv după colţul clădirii vulcanizării. În aceste împrejurări, inculpatul i-a strâns mâna în semn de salut inculpatului agent de poliție, odată cu strângerea de mână înmânându-i acestuia o bancnotă de 50 de euro, pe care inculpatul o pregătise şi o pusese în palmă înainte de a-i întinde mâna lucrătorului de poliţie desemnat să instrumenteze accidentul rutier din 15.08.2017.

Inculpatul, agent de poliție, a acceptat bancnota dată de cel de-al doilea inculpat odată cu strângerea de mână, păstrând-o în palmă, după care a băgat mâna în buzunar, cu tot cu bancnotă.

Din cercetările efectuate a rezultat că la data de 16.08.2017, inculpatul, agent de poliţie din cadrul Poliţiei Municipiului Suceava – Biroul Rutier, a primit de la celălalt inculpat din prezenta cauză suma de 50 de euro, în legătură cu îndeplinirea sau neîndeplinirea atribuţiilor sale de serviciu privind instrumentarea dosarului penal având ca obiect accidentul rutier soldat cu victime în care a fost implicat la data de 15.08.2017, în calitate de conducător auto, astfel încât, în funcţie de rezultatul anchetei, să beneficieze de restituirea permisului de conducere, care îi fusese reţinut în urma producerii accidentului rutier.

Potrivit art. 289 alin. 3 Cod penal, „banii, valorile sau orice alte bunuri primite sunt supuse confiscării, iar când acestea nu se mai găsesc, se dispune confiscarea prin echivalent”.
Astfel cum s-a arătat mai sus, la data de 16.08.2017, primul inculpat a primit de la al doilea inculpat suma de 50 de euro, cu titlu de mită, sumă supusă confiscării, având în vedere prevederea legală menţionată.

În consecință, s-a instituit măsura asiguratorie a sechestrului asupra sumei de 50 de euro.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Tribunalului Suceava.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Conform Noului Cod Penal, luare de mită „se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică ori de a exercita profesia sau activitatea în executarea căreia a săvârşit fapta”, iar darea de mită „se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani”.
Mai nouă Mai veche