Bilanț Coronavirus în județul Suceava la 15 aprilie 2020

Echipele mixte formate din polițiști, polițiști locali, cadre MApN și jandarmi au efectuat, în ultimele 24 de ore, verificarea a 2244 de persoane aflate în autoizolare și/ sau carantină privind respectarea regimului de autoizolare la domiciliu și/ sau carantinare și 68 de societăți comerciale pentru impunerea interdicțiilor pe timpul Stării de Urgență.

La aceste acțiuni au participat 275 polițiști, 110 polițiști locali, 16 militari MApN și 61 de jandarmi, fiind aplicate, pentru nerespectarea prevederilor Ordonanței Militare, privind circulația persoanelor, 98 de sancțiuni contravenționale în valoare cumulată de 188.500 lei.

Au fost]ntocmite trei dosare penale din care unul pentru zădărnicirea combaterii bolilor și două pentru infracțiuni de fals.

În ceea ce privește situația epidemiologică la nivelul județului Suceava, la data prezentului comunicat erau în autoizolare la domiciliu 2058 de persoane, iar în carantină instituționalizată 1056 de persoane.

Până la această dată au ieșit din autoizolare 10070 de persoane iar din carantină instituționalizată 755 de persoane.

Au fost externate din spital 448 de persoane și au fost declarate vindecate 85 de persoane.

Precizăm faptul că informările referitoare la numărul de persoane depistate pozitiv în urma testelor COVID-19 efectuate, numărul de teste efectuate și starea de sănătate a pacienților depistați pozitiv se fac doar de la nivelul Grupului de Comunicare Strategică, care este singurul abilitat să confirme sau să infirme informațiile apărute în spațiul public referitoare la aceste aspecte.

În data de 14.04.2020 a fost semnat, de către Patriarhia Română și Ministerul Afacerilor Interne, Acordul privind stabilirea unor măsuri cu ocazia Sărbătorilor Pascale 2020, conform căruia pâinea binecuvântată, în formă de mici prescuri, stropită cu agheazmă și vin, numită paști, sfințită anul acesta în Joia Mare, 16 aprilie 2020, după Sfânta Liturghie, va fi distribuită credincioșilor în zilele de vineri 17 aprilie și sâmbătă 18 aprilie, în intervalul orar 07.00 -17.00, în toate parohiile din România, în spații special amenajate, în afara locașurilor de cult, de către personalul angajat al bisericii și de către voluntari, cu respectarea măsurilor de protecție (macă sanitară, mănuși, distanță socială de 2 metri marcată în fața locului special amenajat).
Pentru a se putea deplasa, cetățenii vor completa Declarația pe propria răspundere, în care, la motivul deplasării vor indica Pentru ridicarea Sfintelor paști de la biserica....(numele bisericii), din zona de rezidență a persoanei ce completează declarația.
Ordinea publică, în perioada distribuirii Sfintelor paști, va fi asigurată de personalul Ministerului Afacerilor Interne- poliție, poliție de frontieră, jandarmi, pompieri, poliție locală.
Responsabilitatea respectării regulilor de distanțare socială și a măsurilor de protecție instituite prin ordonanțele militare, revine angajaților parohiei, membrilor Consiliilor parohiale și voluntarilor, care vor purta ca semn distinctiv o banderolă albă pe braț.
Cetățenii cu vârsta de peste 65 de ani precum și persoanele bolnave sau care nu se pot deplasa, vor primi Paștile la domiciliu, prin intermediul voluntarilor care vor începe distribuirea acestora cu respectarea măsurilor de protecție, vineri 17 aprilie, și vor continua sâmbătă 18 aprilie, precum și în prima zi de Paști, începând cu ora 6.00 dimineața.
Sfânta Lumină adusă din Ierusalim sâmbătă seara, 18 aprilie, în jurul orelor 19.00, va fi distribuită de către voluntarii parohiilor, echipajele de ordine publică și patrulele existente în coordonarea MAI, aflate în misiune, începând cu ora 20.00.
Cetățenii vor putea ieși în proximitatea domiciliului, în afara curții sau a imobilului, cu respectarea regulilor de distanțare socială, astfel încât să fie evitată formarea grupurilor mai mari de 3 persoane. în cazul locuințelor colective (blocuri) doi sau trei locatari vor primi Lumina Sfântă de la voluntari și o vor oferi tuturor vecinilor.
În centrele de carantină instituționalizată, Lumina Sfântă va fi dusă cu ajutorul personalului MAI.
În noaptea de Înviere este permisă circulația tuturor preoților care distribuie Lumina Sfântă la casele cetățenilor, dar și a voluntarilor.
Aceștia vor avea asupra lor: cartea de identitate, ecusonul nominal din partea parohiei, mască și mănuși de protecție.
Echipajele din punctele fixe și de la punctele de trecere a frontierei vor oferi Lumină Sfântă persoanelor aflate în trafic (în baza excepțiilor de trafic prevăzute în ordonanțele militare) sau care tranzitează frontiera.
Personalul MAI va distribui, în noaptea de Înviere, Lumină Sfântă spitalelor, centrelor sociale și centrelor de carantină.
Mai nouă Mai veche