Buletin de presă, 28 martie 2021 - IPJ Suceava

Trei ordine de protecție provizorii emise de polițiști în ultimele 48 de ore

La data de 26.03.2021, ora 20.22, Secția de Poliție Rurală nr. 13 Bălcăuți a fost sesizată prin SNUAU 112 de către o femeie de 35 ani, din com. Șerbăuți, despre faptul că soțul său face scandal la domiciliu.
La 26.03.2021, în jurul orelor 20.00, bărbatul de 44 ani, din com. Șerbăuți, pe fondul consumului de băuturi alcoolice a provocat scandal la domiciliu, împrejurare în care a lovit-o pe soția sa, însă fără a-i provoca leziuni vizibile.
Victima a refuzat transportarea la o unitate medicală în vederea acordării de îngrijiri medicale.
S-a întocmit formularul de evaluare a riscului, ocazie cu care s-a stabilit că există risc iminent pentru viața și integritatea fizică a victimei, fapt pentru care în temeiul articolului 221 din LG nt 2017/2003, modificată prin legea 174/2018 s-a emis ordin de protecție provizoriu pe o perioadă de 5 zile începând cu data de 26.03.2021.
În baza ordinului de protecție provizoriu, bărbatului de 44 de ani i s-a pus în vedere să păstreze o distanță minimă de 200 m fața de soția sa, să păstreze distanța minimă de 200 metri față de locuința temporară a victimei, să nu ia legătura direct sau prin telefon cu soția sa.
De asemenea, acestuia i s-a adus la cunoștință că nerespectarea/încălcarea oricăreia din masurile dispuse prin prezentul ordin de protecție provizoriu constituie infracțiune conform art 32 alin. 2 din Legea nr. 217/2003 cu modificările și completările ulterioare.
În cauză s-a întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de „Violență în familie”.


La 27.03.2021, ora 20.26 lucrătorii Poliției orașului Frasin au fost sesizați prin SNUAU 112 de către o tânără de 25 ani, din comuna comuna Ostra, cu privire la faptul că a fost agresată de concubinul de 26 de ani.
Din verificările efectuate rezultă că apelanta locuiește împreună cu concubinul său și cei doi copii minori, de 8 respectiv 3 ani.
La 27.03.2021, în jurul orei 20.00, bărbatul a venit de la muncă sub influența băuturilor alcoolice, a provocat scandal la domiciliu și a lovit-o pe concubina sa.
Victima nu prezenta urme vizibile de violență și nu solicită intervenția unui echipaj de ambulanță la fața locului, fiind îndrumată spre serviciul de medicină legală pentru obținerea certificatului medico-legal.
Având în vedere cele sesizate a fost întocmit formularul de evaluare a riscului iminent asupra vieții și integrități victimei, ocazie cu care s-a stabilit că există risc iminent, constatare rezultată în urma verificărilor efectuate și a solicitării persoanei vătămate.
În urma celor constatate a fost emis un ordin de protecție provizoriu în care s-a dispus ca, începând cu 27.03.2021, pe o perioadă de 5 zile, respectiv până la data de 01.04.2021, agresorul să respecte următoarele măsuri de protecție: să părăsească temporar locuința și să păstreze o distanță minimă de 100 metri față de victima agresiunii.
În cauză s-a întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de „violența în familie”.


La 27.03.2021, ora 19.15, lucrătorii din cadrul Poliției municipiului Rădăuți au fost sesizați direct de către o femeie de 31 ani, din municipiul Rădăuți, cu privire la faptul că în jurul orei 16.00, soțul său de 41 ani, a agresat-o fizic.
În urma verificărilor efectuate s-a stabilit că la 27.03.2021, bărbatul, întorcându-se de la serviciu și aflându-se în locuința situată în municipiul Rădăuți, unde locuiește cu chirie, fiind în stare de ebrietate, a provocat scandal, apoi a agresat-o fizic pe soția sa.
Victima nu s-a prezentat la Spitalul Municipal Rădăuți, pentru acordarea de îngrijiri medicale, întrucât nu a necesitat acest lucru.
În urma completării formularului de evaluare a riscului, a rezultat că în cauză există un risc iminent, victima declarând faptul că se află într-o stare de temere și solicitând emiterea unui ordin de protecție provizoriu.
În cauză, lucrătorii de poliție din cadrul Biroului de Ordine Publică au emis un ordin de protecție provizoriu față de agresor, începând cu 27.03.2021, pe o perioadă de 5 zile.
În cauză s-a dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ,,violență în familie”.


Acțiuni pentru creșterea gradului de siguranță publică pe raza orașelor Milișăuți, Solca, Cajvana și Vicovu de Sus

La data de 25.03.2021, pe teritoriul de competență al polițiilor orășenești Milișăuți, Solca și Cajvana, s-a desfășurat o acțiune în sistem integrat pentru prevenirea accidentelor rutiere și creșterea gradului de siguranță publică.
La acțiune au participat 14 polițiști, fiind aplicate 28 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 7990 lei, din care la OUG 195/2002 privind circulația rutieră – 24, la OG 15/2002 privind rovigneta – 2 și la Legea 55/2020 alte 2 sancțiuni.
Au fost verificate 55 de autoturisme și au fost reținute 3 certificate de înmatriculare pentru lipsă ITP.
Au fost controlați 3 agenți economici și au fost legitimate 45 de persoane, 25 de șoferi fiind testați cu aparatul etilotest.


Ulterior, la data de 27.03.2021, între orele 17.00 – 22.00, cadrele Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, împreună cu polițiști din cadrul Pol. Mun. Rădăuți, Polițiilor orășănești Cajvana, Solca, Milișăuți, jandarmi de la I.J.J. Suceava, pompieri de la I.S.U. Suceava au acţionat în zona mun. Rădăuți și orașelor Cajvana, Solca și Milișăuți , pentru prevenirea răspândirii infecțiilor cu noul Coronavirus.
Au fost verificate 12 societăţi comerciale, PFA, ÎI, producători agricoli și au fost legitimate 51 de persoane.
Au fost aplicate 26 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 13.500 lei, din care 25 sancțiuni la Legea nr. 55/2020 (măsuri prevenire COVID-19) în valoare de 13.000 lei și o sancțiune la Lg. 61/1991 în valoare de 500 lei.


De asemenea, la data de 26.03.2021, în intervalul orar 09,00-13,00, la nivelul Poliției orașului Vicovu de Sus și a comunelor arondate, a fost organizată o acțiune, pentru menținerea unui climat de ordine și siguranță publică, combaterea delictelor silvice,combaterea faptelor de contrabandă, pe linia combaterii și sancționării încălcărilor prevederilor legale de către conducătorii auto, precum și pentru respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii virusului SARS COV2.
În urma acțiunii, au fost constatate în flagrant 3 infracțiuni și au fost aplicate 30 de sancțiuni contravenționale în valoare de 5685 lei.
Au fost controlate 67 de autovehicule și au fost reținute 3 permise de conducere.


Dosar penal la regimul rutier

La 26.03.2021, orele 22.30, echipajul din cadrul Poliției Municipiului Rădăuți – Biroul de Ordine Publică, în timp executa activități pe linie de poliție rutieră pe str. Mihai Bodnar, a observat un autoturism care se deplasa din direcția str. 1 Mai către str. Nicolae Bălcescu. La vederea echipajului de poliție, conducătorul autoturismului a virat brusc dreapta pe str. Dobrogeanu Gherea, iar ulterior dreapta pe str. Dimitrie Dan, unde a fost oprit folosindu-se semnalele luminoase și acustice ale autospecialei de poliție.
În interiorul autoturismului, în calitate de conducător auto a fost identificată o femeie de 37 ani, localnică, iar ca pasager a fost identificat un bărbat din aceeași localitate.
În urma verificărilor efectuate în baza de date, s-a constat faptul că femeia nu figurează ca posesoare de permis de conducere.
În cauză urmează a se efectua cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „conducerea unui vehicul fără permis de conducere”, faptă prevăzută de art. 335 al. (1).
Cei doi au fost sancționați și contravențional conform Lg 55/20, întrucât au circulat în intervalul orar 22.00-05.00 neavând un motiv întemeiat.


Atenție șoferi! Nu consumați alcool și vă urcați la volan!

La 26.03.2021, ora 12:41, lucrătorii Poliției Orașului Salcea, au fost sesizați prin SNUAU 112, despre faptul că pe DN29, pe raza orașului Salcea, pe direcția Botoșani către Suceava circulă un autoturism care are o deplasare sinuoasă, circulând în mare parte pe contrasens.
Cu ocazia deplasării la fața locului, respectiv DN29, pe raza orașului Salcea, loc. Plopeni, a fost identificat autoturismul la volanul căruia se afla un bărbat de 41 ani, din Mun. Suceava.
Întrucât șoferu emana halenă alcoolică s-a procedat la testarea acestuia cu aparatul etilotest, indicând o alcoolemie de 1,61 mg/l alcool pur în aerul expirat. Având în vedere aceste aspecte, șoferul a fost transportat la Spitalul Județean Suceava, unde i-au fost prelevate două mostre biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.
În cauză, a fost întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe”.


La 26.03.2021, ora 23.45, lucrătorii din cadrul SPR 14 Vama, în timp ce îşi desfăşurau atribuţiunile de serviciu pe raza de competență, au observat un autovehicul care se deplasa pe DJ 176 din com. Moldovița, pe sensul de deplasare sat Argel - com. Vatra Moldoviței și care la momentul observării autospecialei de poliție a parcat pe partea dreaptă a sensului de mers, stingând concomitent farurile și oprind motorul.
Cu acest prilej, lucrătorii de poliție au procedat la legitimarea conducătorului auto, identificat în persoana unui bărbat de 37 ani, din com. Moldovița și întrucât acesta emana halenă alcoolică, i s-a solicitat să efectueze testarea cu aparatul etilotest, acesta refuzând.
Ulterior, șoferul a fost condus la Unitatea Primiri Urgențe a Spitalului Municipiului Câmpulung Moldovenesc, unde i s-au recoltat două mostre biologice de sânge, în vederea determinării alcoolemiei.
Totodată, în urma verificării în bazele de date ale Poliției Române, s-a constatat faptul că bărbatul de 37 de ani are permisul de conducere anulat.
De asemenea, întrucât șoferul nu a putut prezenta o declarație care să justifice prezența sa în spațiul public după ora 22:00, acesta a fost sancționat conform Legii 55/2020.
În cauză s-a întocmit dosar penal privind săvârșirea infracțiunii de „conducerea unui vehicul cu permisul de conducere anulat” și „conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”.


La 27.03.2021, ora 14.30, patrula din cadrul Secției 12 Poliție Rurală Preutești, în timp ce efectua serviciul de patrulare pe raza SPR 12 Preutești, a oprit pentru control un autoturism care se deplasa pe drumul comunal ce leagă satul Leucușești de satul Huși, com. Preutești.
Cu ocazia controlului efectuat s-a constatat că la volanul autoturismului susmenţionat se află un bărbat de 39 ani, din com. Preutești și întrucât emana halenă alcoolică a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 0,53 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Șoferul a fost condus la Spitalul Municipal Fălticeni unde i-au fost recoltate două probe biologice de sânge in vederea stabilirii gradului de alcoolemie.
În cauză s-a întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracţiunii de ,,conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”.


La 27.03.2021, ora 19.55, patrula de poliție rutieră din cadrul Poliției Municipiului Suceava - Biroul Rutier, în timp acționa pe str. Victoriei, din mun. Suceava, a oprit pentru control autoturismul condus de un bărbat de 44 ani, din com. Șcheia.
Întrucât conducătorul auto emana halenă alcoolică a fost testat cu aparatul etilotest rezultatul fiind de 0,88 mg./l. alcool pur în aerul expirat, ulterior la spital i s-au prelevat două mostre biologice de sânge, în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei.
În cauză s-a întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”.


La 27.03.2021, în jurul orei 22.35 patrula de siguranță publică, din cadrul Secției de Poliție Burdujeni, în timp ce efectua serviciul de patrulare pe raza cartierului Burdujeni a procedat la oprirea regulamentară pe str. Nicolae Iorga, a unui autoturism care prezenta defecțiuni la sistemul de iluminare.
Cu această ocazie s-a constatat că la volanul autoturismului se afla un bărbat în vârstă de 47 de ani, din mun. Suceava.
Întrucât conducătorul auto emana halenă alcoolică și a recunoscut că a consumat băuturi alcoolice, a fost condus la sediul Poliției Municipiului Suceava, Biroul Rutier Suceava, unde a refuzat să fie testat cu aparatul etilotest, solicitând recoltarea de probe biologice
Ca urmare a acestui fapt, șoferul a fost condus la UPU Suceava, unde i s-a recoltat o probă biologică de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei, la ora 23.01, conducătorul auto refuzând recoltarea celei de a doua probe.
În cauză s-a întocmit proces verbal de constatare a infracțiunii de „conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”.
Conducătorul auto a fost sancționat conform Legii 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea pandemiei de Covid 19.


La 27.03.2021, ora 23:20, aflându-se în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe raza comunei Putna, pe DN 2 H-Putna, un echipaj din cadrul Secției 4 Poliție Rurală Gălănești, a oprit pentru control autoturismul condus de un tânăr de 24 ani, din comuna Putna.
Întrucât susnumitul emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul alcooltest, ocazie cu care s-a constatat că rezultatul este de 0,42 mg/l alcool pur în aerul expirat, după care a fost condus la Spitalul Municipal Rădăuți în vederea recoltării de probe biologice.
Întrucât șoferul dar și doi pasageri nu au putut prezenta declarații pe propria răspundere completate în prealabil care să justifice motivul pentru care au fost identificați pe DN 2 H-Putna, la ora 23:20, au fost sancționați contravențional și conform Legii 55/2020.
În cauză se efectuează cercetări cu privire la infracțiunea de ,,conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe‟.


Evenimente rutiere cercetate de polițiști

La 27.03.2021, ora 15:20, un bărbat de 48 ani, din orașul Dolhasca, în timp ce se deplasa cu bicicleta pe str. Eugen Holban, din oraș Dolhasca, într-o curbă la dreapta, pe un sector de drum în pantă, s-a dezechilibrat și a căzut de pe bicicletă cu capul de acostamentul betonat din partea dreaptă a drumului.
Ca urmare a leziunilor suferite acesta a fost declarat decedat de către cadrele medicale solicitate la fața locului la ora 16:40.
S-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă.


La 27.03.2021, în jurul orei 19.35, un tânăr de 20 de ani, din com. Straja, conducea autoturismul pe str. Petre Liciu din municipiul Rădăuți, având direcția de deplasare dinspre str. 22 Decembrie spre str. Grănicerului.
Ajungând la intersecția str. Petre Liciu cu str. Iancu Flondor, a pătruns în intersecție intrând în coliziune cu autoturismul condus de un bărbat de 42 ani, localnic.
În urma impactului au rezultat avarii la autoturismele implicate și vătămarea corporală ușoară a unei femei de 48 ani, din mun. Rădăuți, pasageră pe locul din dreapta față în autoturismul condus de bărbatul de 42 de ani.
Conducătorii auto au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind 0,00 mg/l alcool pur în aerul expirat, după care li s-au recoltat probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.


La 27.03.2021, ora 17.55, lucrătorii de poliție din cadrul Compartimentului Rutier Rădăuți au fost sesizați cu privire la faptul că pe str. Spitalului, din mun. Rădăuți a avut loc un eveniment rutier soldat cu pagube materiale, iar conducătorul auto a plecat de la locul evenimentului.
La fața locului a fost identificat autoturismul prezentând avarii în partea frontală, intrat în coliziune cu un imobil. De asemenea, la locul producerii evenimentului rutier a fost identificat apelantul, acesta relatând lucrătorilor de poliție faptul că a observat cum conducătorul autoturismului a provocat evenimentul rutier soldat cu pagube materiale, la scurt timp coborând din autoturism, îndreptându-se în grabă către str. Ștefan cel Mare.
Ulterior, la ora 18:10, un bărbat de 28 ani, localnic, a sesizat prin SNUAU 112 faptul că i s-a sustras autoturismul ce se afla parcat pe str. Ștefan cel Mare, având cheile în contact. La scurt timp, acesta s-a prezentat în locul producerii evenimentului rutier, prezentând leziuni la nivelul capului, polițiștii având suspiciunea că acesta era de fapt conducătorul auto ce a provocat evenimentul rutier, plecând de la fața locului.
Întrucât bărbatul prezenta halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul etilotest, rezultând o alcoolemie de 0,68 mg/L alcool în aerul expirat, fapt pentru care a fost condus la Spitalul Municipal Rădăuți, unde i-au fost recoltate probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.
Cu privire la sesizarea privind furtul autoturismului susmenționat, acesta nu se confirmă, în cauză, în urma verificărilor și a investigațiilor efectuate, coroborate cu cele declarate verbal de către un martor identificat, stabilindu-se că apelantul a fost cel care a condus autoturismul provocând evenimentul rutier şi părăsind locul accidentului fără încuviinţarea lucrătorilor de poliţie.
În cauză urmează a se efectua cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de „conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”, „vătămare corporală din culpă” și „părăsirea locului accidentului”.
Mai nouă Mai veche