17 șoferi prinși băuți la volan în zilele de Paști pe drumurile din județul Suceava. Trei dintre șoferii beți au fost reținuți în arest

IPJ Suceava anunță că în minivacanța prilejuită de Sărbătorile Pascale și de ziua de 1 Mai a fost suplimentat numărul de echipaje rutiere din teren, scopul fiind prevenirea faptelor antisociale dar și creșterea gradului de siguranță rutieră prin prevenirea accidentelor rutiere generate în special de consumul de alcool la volan. Zilnic, peste 100 de polițiști rutieri și de ordine publică au desfășurat activități pe drumurile naționale dar și județene din interiorul localităților pentru identificarea celor care consumă alcool și se urcă la volan.

Urmare a acestor acțiuni cu efective sporite, pe perioada minivacanței nu s-au înregistrat evenimente rutiere grave. În schimb, polițiștii au constata în flagrant peste 25 de infracțiuni rutiere și întocmirea a 17 dosare penale la regimul rutier pentru săvârșirea infracțiunii de „conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice sau a altor substanțe”, față de trei șoferi polițiștii dispunând și măsura reținerii pentru 24 de ore, aceștia fiind introduși în arestul IPJ Suceava.


La 03.05.2021, în jurul orei 21.40, echipajul de poliție din cadrul Biroului rutier al Poliției mun. Vatra Dornei a oprit pe D.N. 17, comuna Dorna Candrenilor, autoturismul cu număr de înmatriculare provizoriu, care circula din direcţia Vatra Dornei către Bistriţa și era condus de un bărbat din com. Poiana Stampei. Întrucât conducătorul auto prezenta halenă alcoolică, s-a procedat la testarea cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 0,82 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Lucrătorii de poliție au procedat atât la verificarea conducătorului auto, cât şi a autoturismului, constatând că șoferul nu posedă permis de conducere pentru vreo categorie, autoturismul în cauză este neînmatriculat şi are montate pe acesta plăcuţe false cu număr de circulaţie provizoriu.
A fost întocmit dosar penal faţă de faptele de „conducerea unui vehicul fără permis de conducere”, „conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice”, „conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul neînmatriculat” şi „conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul cu număr fals de înmatriculare”.
Faţă de șofer s-a dispus măsura reţinerii pentru o perioadă de 24 de ore, fiind încarcerat în arestul I.P.J. Suceava.


În jurul orei 01.15, patrula din cadrul Secției 8 Poliție Rurală Adâncata în timp ce efectuau activități de patrulare pe DJ208 D de pe raza satului Mitocași comuna Mitocu Dragomirnei, a efectuat semnal regulamentar de oprire unui autoturism care circula din sens opus, însă conducătorul auto nu a oprit la semnale, astfel s-a pornit în urmărirea acestuia și la o distanță de aproximativ 800 metri in fața bisericii din localitatea Mitocași s-a procedat la oprirea autoturismului respectiv.
În autoturism a fost identificat în calitate de conducător auto un tânăr de 23 de ani, din com. Zvoriștea, iar în calitate de pasager pe scaunul din dreapta față o femeie din satul Arțari, com. Hănțești.
S-a procedat la testarea șoferului cu aparatul etilotest rezultând o valoare de de 0,64mg/l. Fiind întrebat dacă deține permis de conducere, șoferul a declarat verbal că nu este posesor de permis iar documentele privind numerele de înmatriculare nu le deține întrucât a cumpărat autoturismul în urmă cu aproximativ două săptămâni.
Conducătorul auto a fost condus la Spitalul Județean Suceava, pentru recoltarea de probe biologice, însă a refuzat acest lucru în prezența personalului medical.
Procedând la verificarea în bazele de date ale Poliției Române a rezultat faptul că șoferul nu este posesor de permis de conducere valabil. Totodată verificând în baza de date autoturismul a rezultat faptul că acesta nu figurează înmatriculat în România. Verificând și numărul de înmatriculare al autoturismului a rezultat că respectivul număr a fost atribuit unui alt autovehicul.
A fost întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunilor de „punerea în circulație sau conducerea unui vehicul fara permis de conducere”, „refuz de recoltare probe biologice de sânge” și „auto neînmatriculat”.
Față de șoferul de 23 de ani polițiștii au dispus măsura reținerii pentru 24 de ore, acesta fiind încarcerat în arestul IPJ Suceava.


La 03.05.2021, la ora 15:45, polițiștii din cadrul Poliției orașului Vicovu de Sus, pe strada Calea Cernăuți, de pe raza orașului Vicovu de Sus, au observat circulând din direcția comuna Vicovu de Jos către comuna Straja, o autotutilitară la volanul căreia se afla un bărbat de 32 de ani din comuna Brodina, care are dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice suspendat. În interiorul autoturismului pe bancheta dreaptă față, în calitate de pasager, a mai fost observată o persoană de sex masculin.
S-a procedat la urmărirea în trafic a autoturismului care și-a continuat deplasarea aproximativ 400 de metri, circulând sinuos.
La un moment dat s-a putut observa cum conducătorul auto s-a schimbat de la volanul autoturismului cu cealaltă persoană ce era pasager pe scaunul din partea dreaptă față. Ulterior conducătorul auto s-a conformat, oprind autoturismul pe partea dreaptă a carosabilului.
S-a procedat la testarea conducătorului auto cu aparatul alcooltest rezultând o valoare de 0,00 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Bărbatul de 32 de ani, care între timp a trecut pe scaunul din dreapta față, a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultând o valoare de 0,93 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Cu ocazia efectuării verificărilor în bazele de date a rezultat faptul că bărbatul de 32 de ani are dreptul de a conduce vehicule pe drumurile publice suspendat.
S-a dispus reținerea bărbatului de 32 de ani pentru o perioadă de 24 de ore, acesta fiind încarcerat în arestul IPJ Suceava.


IPJ Suceava: Alcoolul este unul din principalii factori de risc când vorbim despre conducerea vehiculelor pe drumurile publice

Organizația Mondială a Sănătății avertizează de ce este periculos șofatul sub influența alcoolului: cei care au o concentrație de alcool în sânge între 0,02g/dl și 0,05g/dl prezintă un risc de cel puțin trei ori mai mare de a muri într-un accident de mașină decât cei care nu consumă alcool înainte de a conduce. Iar acest risc crește de șase ori pentru o concentrație de 0,05g/dl – 0,08g/dl și tot așa. De asemenea, consumul de alcool înainte de a conduce o mașină este asociat și cu alte comportamente foarte riscante la volan, cum ar fi viteza excesivă și lipsa centurii de siguranță, ambii factori care pot cauza accidente grave.

Explicațiile privind felul în care alcoolul afectează capacitățile unui șofer sunt simple și clare: afectează judecata (în special capacitatea de a judeca distantele corect, precum si nivelul de risc), vigilență scăzută, reacție întârziată, somnolență și scăderea acuității vizuale. De asemenea, alcoolul scade presiunea arterială și reduce capacitatea de a fi conștient și afectează respirația, creând senzația de anestezie generală.

Legislația rutieră prevede că șoferii prinși la volan cu o alcoolemie în aerul expirat de până la 0,40 mg/l alcool pur riscă să primească între 9 – 20 puncte de amendă (între 1.305 – 2.900 de lei) și permisul suspendat pentru 90 de zile, în timp ce șoferii care depășesc această alcoolemie vor fi încadrați la infracțiune, care se pedepsește, potrivit Codului Penal, cu închisoare între 1 și 5 ani.

În 2021, siguranța rutieră este o prioritate a polițiștilor suceveni. Obiectivul nostru nu este în mod neapărat încarcerarea persoanelor care nesocotesc legea, ci conștientizarea de către acestea și de către ceilalți participanți la trafic a consecințelor iresponsabilității în trafic.

Obiectivul nostru este SIGURANȚA RUTIERĂ – iar pentru atingerea acestui deziderat vom continua să acționăm cu profesionalism, să desfășurăm activități preventive dar să aplicăm, totodată, cu fermitate legea.

Polițiștii suceveni atrag încă o dată atenția cu privire la faptul că vor dispune reținerea și încarcerarea celor care săvârșesc fapte penale la regimul rutier, în funcție de gravitatea faptelor, consecințele produse și materialul probator administrat.
Mai nouă Mai veche