Buletin de presă, 8 iulie 2022 - IPJ Suceava

Ordinul de protecție – instrument legislativ util pentru prevenirea violenței domestice

La data de 07.07.2022, ora 21:35, polițiștii Secției 11 Poliție Rurală Pojorâta au fost sesizați prin SNUAU 112 de către o femeie din com. Izvoarele Sucevei despre faptul că concubinul său face scandal.
Apelanta a relatat că la data de 07.07.2022, în jurul orelor 16.00, a izbucnit un conflict spontan între aceasta și concubinul său, ocazie cu care acesta i-a adresat amenințări la adresa sa cât și a mamei sale.
Pe fondul stării de temere create, apelanta a decis să își ia mama și să își părăsească domiciliul deplasându-se împreună la un alt imobil proprietate, de pe raza aceleiași localități.
La scurt timp, concubinul a venit la respectivul imobil dorind să pătrundă în incinta acestuia însă nu a reușit întrucât ușa de acces era încuiată.
În continuare în jurul orelor 21.00, acesta a revenit și întrucât ușa era din nou încuiată, a spart cu pumnul un ochi de sticlă a acesteia.
Părții vătămate i-a fost intocmit formularul de evaluare a riscului, iar în urma răspunsurilor date a reieșit faptul că se impune emiterea unui ordin de protecție provizoriu.
Femeia a depus o plângere penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ,,amenințare”, faptă prev. de art. 206, alin. 1 din Codul Penal și a declarat faptul că nu se constituie parte civilă/vătămată sub aspectul infracțiunii de ,,distrugerea”, faptă prev. de art. 253, alin. 1 din Codul Penal.
Polițiștii au emis ordin provizoriu de protecție pentru o perioadă de 5 zile față de bărbat.


Reamintim că poliţiştii care intervin la cazuri de violență domestică pot emite, după analizarea situației pe baza unui formular de evaluare a riscului, un ordin de protecţie provizoriu, valabil 5 zile, astfel încât victima nu va mai fi nevoită să aştepte unul încuviinţat de judecător.
Ordinul de protecție provizoriu se emite de către polițiștii care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violență domestică, în scopul diminuării acestui risc.
Intervenţiile poliţiştilor la cazurile de violenţă domestică se pot realiza din oficiu sau ca urmare a sesizărilor primite prin Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă (112), formulate în scris sau oral, direct ori telefonic la sediul unităţilor de poliţie de către persoanele implicate în actele de violenţă domestică, de către persoanele care au asistat la producerea actelor de violenţă domestică sau de către alte persoane.
În cadrul intervențiilor, polițiștii pot lua măsuri pentru separarea victimei de agresor și pot realiza orice alte demersuri necesare eliminării riscurilor imediate. Ei observă și adresează întrebări cu privire la starea fizică a persoanelor implicate și, dacă se impune, solicită intervenția echipelor medicale. Informează atât victima, cât și agresorul, cu privire la drepturile și obligațiile lor și măsurile ce vor fi dispuse în urma evaluării situației de fapt.
Cu ocazia intervenţiei, în vederea stabilirii existenţei unui risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea persoanelor să fie pusă în pericol printr-un act de violenţă domestică, poliţiştii evaluează situaţia de fapt pe baza formularului de evaluare a riscului ce cuprinde 21 de întrebări. Pe baza răspunsurilor, se stabilește dacă există realmente riscul ca viaţa sau integritatea fizică a victimei să fie pusă în pericol.
Față de agresor, polițistul, prin ordinul de protecție provizoriu, poate dispune și alte obligații sau interdicții, și anume: păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, față de membrii familiei acesteia, față de resedință, locul de muncă sau unitatea de învățământ a persoanei protejate sau, dacă este cazul, predarea către poliție a armelor deținute de acesta.
Siguranța în familie și prevenirea violenței domestice sunt priorități ale polițiștilor suceveni.


Toate aparatele etilotest și drugtest utilizate de polițiști pentru identificarea șoferilor băuți sau sub influența substanțelor interzise

Polițiștii contiună activitățile cu efectiuve sporite pentru identificarea șoferilor care se urcă la volan sub influența alcoolului sau a substanțelor intrezise și pun în pericol siguranța rutieră.
Atenție! Consumul de alcool și drog scade concentrarea, capacitatea de reacţie şi de manevrare a autovehiculului!
Alcoolul este unul din principalii factori de risc când vorbim despre conducerea vehiculelor pe drumurile publice.
Explicațiile privind felul în care alcoolul și substanțele interzise afectează capacitățile unui șofer sunt simple și clare: afectează judecata (în special capacitatea de a judeca distanțele corect, precum si nivelul de risc), vigilență scăzută, reacție întârziată, somnolență și scăderea acuității vizuale. De asemenea, alcoolul și drogurile scad presiunea arterială și reduc capacitatea de a fi conștient, afectează respirația, creând senzația de anestezie generală.
Legislația rutieră prevede că șoferii prinși la volan cu o alcoolemie în aerul expirat de până la 0,40 mg/l alcool pur riscă să primească între 9 – 20 puncte de amendă (între 1.305 – 2.900 de lei) și permisul suspendat pentru 90 de zile, în timp ce șoferii care depășesc această alcoolemie vor fi încadrați la infracțiune, care se pedepsește, potrivit Codului Penal, cu închisoare între 1 și 5 ani. Aceleași pedepse se aplică și șoferilor care conduc sub influența substanțelor interzise.
Și în cursul zilei de ieri au fost identificați mai mulți șoferi care au dat dovadă de iresponsabilitate și au pus în pericol siguranța personală dar și a altor participanți la trafic.


La data de 07.07.2022, ora 20:45, lucrătorii Secției 11 de Poliție Rurală Pojorâta, au oprit pentru control pe DC 88 pe raza satului Sadova, com. Sadova, jud. Suceava un autoturism care circula din direcția DN17A, fiind condus de către un bărbat de 44 ani din mun. Câmpulung Moldovenesc.
Șoferul a fost suspus unei testări cu aparatul alcooltest, iar conform testului a reieșit o valoare de 0,84 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Șoferul a fost condus la Spitalul Municipal Câmpulung Moldovenesc, unde după consimțământ prealabil dat, acestuia i-au fost prelevate două mostre de sânge, de către cadrele medicale, la interval de o oră una față de cealaltă.
În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii prev. de art.336 alin.1 din Codul Penal, ce urmează a fi soluționat de către lucrătorii din cadrul Postului de Poliție Moldova Sulița.


Tot la data de 07.07.2022, orele 23:00, polițiștii au observat un autoturism pe strada Piața Unirii din municipiul Rădăuți, județul Suceava, care nu a oprit la culoarea roșie a semaforului, motiv pentru care s-a procedat la urmărirea acestuia folosind semnalele luminoase și acustice.
Acesta s-a conformat semnalelor organelor de poliție, oprind pe partea dreaptă a părții carosabile, pe str. Calea Bucovinei.
La volanul autoturismului autoturismul a fost identificat un bărbat domiciliat în com. Horodnic de Sus, județul Suceava.
Întrucât șoferul emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul etilotest, iar testul a indicat o alcoolemie de 0,81 mg/l alcool în aerul expirat, fapt pentru care a fost condus la Spitalul mun. Rădăuți, unde, cu consimțământul său, i-au fost recoltate probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.
În cauză urmează a se efectua cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”, faptă prev. și ped. de art. 336 alin. (1) din Codul Penal.


Și tot în cursul zilei de ieri, orele 17:00, polițiștii din cadrul Poliţiei Municipiului Suceava au fost sesizați despre faptul că, în afara localității Moara, jud. Suceava, s-a produs un eveniment rutier.
S-a constatat că un bărbat de 48 ani din mun. Suceava a condus autoturismul pe DJ 209 C și a intrat în coliziune cu o autoutilitara condusă de un bărbat de 44 ani din mun. Suceava.
Ambii conducători auto au fost testați cu aparatul etilotest, iar pentru bărbatul de 48 de ani a fost 0,96 mg/l alcool pur în aerul expirat.
În cauză se va întocmi dosar de cercetare penală, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de „Vătămare corporală din culpă”, faptă prev. şi ped. de art. 196 al. 1 din C. pen. și ”Conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice”, faptă prev. și ped. de art. 336 al. 1 din C. pen.


Un nou semnal de alarmă tras de de polițiști cu privire la implicarea bicicliștilor în evenimente rutiere

La data de 07.07.2022, orele 15:10, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr.7 Mălini au fost sesizați prin SNUAU 112 cu privire la faptul că o persoană a căzut de pe bicicletă și a suferit leziuni.
Din verificări s-a constatat că la data de 07.07.2022, orele 14.30 un bărbat din sat Băișești, com. Cornu Lunci, jud. Suceava se deplasa cu bicicleta pe o stradă din sat Băișești, com. Cornu Luncii, jud. Suceava spre locuința sa, s-a dezechilibrat, căzând de pe bicicletă, lovindu-se la nivelul umărului stâng.
La fața locului a intervenit un echipaj SMURD care l-a preluat pe bărbat și l-a transportat la Spitalul Mun. Fălticeni în vederea acordării de îngrijiri medicale.
Din verificările efectuate s-a stabilit faptul că biciclistul nu a fost victima unei fapte de natură penală.
Biciclistul a fost testat cu aparatul etilotest rezultând o alcoolemie de 1,13 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost sancționat contravențional conform OUG 195/2002.


În cele mai multe dintre cazuri, biciclistul este singura persoană implicată în evenimentul rutier care suferă leziuni, aspect care crește importanța purtării echipamentului de protecție, ce poate diminua sau împiedica rănirea biciclistului.
  • Utilizați casca de protecție și vesta reflectorizantă, pentru a vă proteja şi pentru a creşte vizibilitatea în deplasările pe drumul public. Nu consumați alcool și vă urcați pe bicicletă!
  • Reamintim obligaţiile legale pentru biciclişti, referitor la limita de vârstă, de 14 ani, pentru deplasarea cu bicicleta pe drumurile publice, obligaţia de a folosi vesta reflectorizantă şi elementele din echiparea bicicletei, precum şi regula de a purta casca de protecţie şi de deplasare pe partea dreaptă a drumului atunci când participă la traficul rutier.
  • Recomandăm ca pentru cei care învaţă mersul pe bicicletă, în special copii, să utilizeze exclusiv trasee special amenajate sau în afara drumului public. În special copiii de vârste mici să fie sub supravegherea părinţilor, pentru a fi instruiţi şi a se obişnui cu regulile de deplasare în traficul rutier.
  • Nu creați suprize în trafic, manevrele bruște şi schimbarea direcţiei de deplasare să fie făcute doar după o asigurare temeinică.
  • Traversarea drumului pe trecerea pentru pietoni să nu fie făcută pe bicicletă, ci mergând pe lângă aceasta, după ce, în prealabil, v-aţi asigurat că intenţia de a traversa a fost observată de conducătorii auto şi că aceştia pot opri în condiţii de siguranţă.


Material lemnos confiscat de polițiștii din Marginea și Gălănești

La data de 07.07.2022, în jurul orelor 15.10, echipajul de poliție din cadrul Secției 3 Poliție Rurală Marginea, fiind în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a identificat și oprit regulamentar pentru control o autoutilitară care se deplasa pe drumul comunal de pe raza com. Marginea, jud. Suceava și transporta materialele lemnoase.
Conducătorul auto a fost legitimat în persoana unui bărbat din com. Sucevița, sat Voievodeasa, jud. Suceava, care a prezentat pentru control documentele personale și cele ale autoutilitarei, însă pentru cantitatea de materialele lemnoase transportată nu a putut prezenta documente specifice de transport.
Procedându-se la verificarea în aplicația SUMAL, a rezultat faptul că nu a fost generat aviz de însoțire pentru mijlocul de transport.
În continuare, în timp ce lucrătorii de poliție însoțeau autoutilitara în cauză către depozitul din cadrul Ocolului Silvic Marginea, în vederea inventarierii cantității de materiale lemnoase, au oprit în trafic pe același sector de drum, o altă autoutilitară care transporta materialele lemnoase.
S-a stabilit că autoutilitara în cauză era condusă tot de către un bărbat din com. Sucevița, sat Voievodeasa, jud. Suceava, care, de asemenea, nu a putut prezenta documente specifice de transport pentru cantitatea de materiale lemnoase transportată.
Ambele autoutilitare au fost conduse către depozitul de pe raza com. Marginea, jud. Suceava, iar în urma inventarierii materialelor lemnoase de către lucrătorii silvici din cadrul Ocolul Silvic Marginea, pentru prima autoutilitară a rezultat cantitatea de 2,82 mc lemn de foc molid, iar pentru a doua autoutilitară a rezultat cantitatea de 1,24 mc. lemn de foc fag și paltin.
Având în vedere aceste aspecte, în ambele cazuri s-a dispus confiscarea cantităților de materialele lemnoase transportate fără documente specifice de transport și s-a procedat la predarea în custodie către lucrătorii silvici din cadrul Ocolului Silvic Marginea, a cantității totale de 4,06 mc lemn de foc esență rășinoase și foioase, ambii conducătorii auto fiind sancționați contravențional conform art. 19 alin. (2), lit. a) pct. 1 din Legea nr. 171/2010.
Valoarea materialelor lemnoase confiscate este de 557,5 lei.


Tot la data de 07.07.2022, ora 16.30, polițiștii din cadrul Secției 4 Poliție Rurală Gălănești executau activități de patrulare și control a traficului rutier pe DC Gura Putnei, de pe raza com.Putna, jud.Suceava și au depistat o autoutilitară care circula pe direcția centrul com.Putna - sat Gura Putnei, și transporta material lemnos.
Cu ocazia controlului efectuat, s-a stabilit faptul că autoutilitara este condusă de un bărbat din com. Putna, jud.Suceava și că acesta nu deține aviz de însoțire a materialului lemnos transportat.
Din acest motiv, transportul a fost condus la Atelierul de prelucrare a lemnului din cadrul O.S.Putna, unde s-a solicitat sprijin unui lucrător silvic pentru inventarierea materialului lemnos. Cu această ocazie s-a stabilit faptul că șoferul transporta cantitatea de 1,188 m.c. lemn foc molid, în valoare de 144,9 lei.
Șoferul a fost sancționat contravențional conf. Legii 171/2010, iar materialul lemnos a fost confiscat, fiind predat în custodia O.S.Putna.
Mai nouă Mai veche