Buletin de presă, 8 septembrie 2022 - IPJ Suceava

Controale în trafic pe linia legalității transporturilor de material lemnos

La data de 06.09.2022, ora 08:15, polițiștii din cadrul SPR 1 Vadu Moldovei desfășurând activități pe linie silvică au depistat și oprit o autoutilitară care transporta cherestea. I s-a solicitat șoferului să prezinte documentele de însoțire a transportului, conducătorul auto a precizând faptul că nu are documente.
În continuare s-a verificat prin aplicația sumal.control legalitatea transportului. Cu această ocazie s-a stabilit faptul că transportul de cherestea depistat este fără proveniență legală.
S-a solicitat sprijinul Ocolului Silvic Fălticeni, care a procedat la inventarierea materialului lemnos din autoutilitară, stabilind faptul că în aceasta se află cantitatea totală de 3,31 m3 cherestea tivită rășinoase specia molid.
Polițiștii au procedat la sancționarea contravențională a șoferului conform art. 19 alin. 2 lit a) pct. 1, din Legea 171/2010, rap la art. 5-7 din OG 2/2001, iar complementar, în temeiul art. 19 alin. 2 din Legea 171/2010., s-a dispus confiscarea fizică a cantități 3,31 m3 cherestea tivită specia molid, în valoare de 2.879,7 lei.
Materialul lemnos confiscat fiind depozitat și preluat în custodie de către OS Fălticeni.


La data de 06.09.2022, ora 16:55, polițiștii din cadrul SPR 1 Vadu Moldovei, desfășurând activități pe linie silvică au depistat și oprit o autoutilitară care transporta material lemnos. Conducătorului auto i s-a solicitat să prezinte documentele de însoțire a transportului. S-a verificat prin aplicația sumal.control legalitatea transportului și s-a stabilit faptul că transportul depistat este fără proveniență legală. În continuare autoutilitara a fost indisponibilizată și predată în custodia ocolului Silvic Fălticeni.
În dată de 07.09.2022 un reprezentant al Ocolului Silvic Fălticeni, a procedat la inventarierea materialului lemnos din autoutilitară, stabilind faptul că în autoutilitară se află cantitatea totală de 4,118 m3 rumeguș brad.
Polițiștii au procedat la sancționarea contravențională a șoferului conform art. 19 alin. 2 lit a) pct. 1, din Legea 171/2010, rap la art. 5-7 din OG 2/2001, iar complementar, în temeiul art. 19 alin. 2 din Legea 171/2010., s-a dispus confiscarea fizică a cantități 4,118 m3 rumeguș brad, în valoare de 457 lei.
Materialul lemnos confiscat fiind depozitat și preluat în custodie de către OS Fălticeni.


La 06.09.2022, orele 21:15, polițiștii din cadrul Secției nr. 3 Poliție Rurală Marginea, au oprit pentru control pe DN 17 A din com. Sucevița, jud. Suceava, o autoutilitară, iar cu ocazia controlului efectuat s-a constatat că aceasta era încarcată cu material lemnos.
S-a stabilit că autoutilitara era condusă de un bărbat din comuna Suceava, județul Suceava, care a prezentat pentru control documentele personale, cele ale autoutilitarei, iar pentru cantitatea de materiale lemnoase transportată nu a putut prezența document de proveniență.
S-a procedat la efectuarea de verificări în aplicația „SUMAL CONTROL”, stabilindu-se că pentru autoutilitară nu fusese emis aviz de însoțire pentru transportul de materiale lemnoase.
Având în vedere aspectele constatate, autoutilitara a fost condusă la cantonul silvic unde personalul silvic din cadrul Ocolului Silvic Marginea a procedat la inventarierea încărcăturii de materiale lemnoase.
Astfel s-a constatat că în autoutilitară se afla cantitatea totală de 2,80 m.c. lemn foc de esență foioase și rășinoase din speciile fag, paltin de munte și molid, în valoare totală de 404,30 lei.
Pentru acest motive, șoferul a fost sancționat contravențional, conform prevederilor Legii 171/2010, iar cantitatea de 2,80 m.c. lemn foc de esență foioase și rășinoase a fost confiscată și predată în custodie Ocolului Silvic Marginea.


Evenimente rutiere cercetate de polițiști

La data de 07.09.2022, orele 07.22, lucrătorii din cadrul Poliției Municipiului Rădăuți – Compartimentul Rutier au fost sesizați despre faptul că pe raza localității Milișăuți s-a produs un accident de circulație.
S-a stabilit că un tânăr de 21 de ani, din oraș Milișăuți, jud. Suceava, conducea tractorul care avea atașat un utilaj de scos cartofi pe DC 41, pe raza localității Milișăuți, având direcția de deplasare dinspre DN 2H către DC 41.
Când a ajuns la intersecția cu DC 41 a intrat în coliziune cu un autoturism condus de un bărbat de 56 de ani din localitatea Dărmănești, jud. Suceava. În urma impactului a rezultat avarierea celor două vehicule și vătămare corporală a conducătorului auto de 56 ani și a unei pasagere din mașina acestuia.
Conducătorii auto au fost testați cu aparatul etilotest rezultatul fiind negativ, după care li s-au recoltat mostre biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.
Conform certificatului de înregistrare tractorul implicat în evenimentul rutier are masa totală maxim autorizată de 5060 kg, astfel că persoana care îl conduce trebuia să dețină permis de conducere valabil pentru categoria C. Conducătorul acestuia posedă permis de conducere valabil pentru categoriile AM,B1,B, astfel că nu deține categoria corespunzătoare pentru a conduce tractorul pe drumurile publice.
S-a întocmit dosar penal conform art. 196 alin.2,4 raportat la art. 194 alin.1 lit. B și art. 335 alin.2 din Codul Penal, cu aplicarea art. 38 alin.2 din Codul Penal.


La data de 07.09.2022, în jurul orei 19.03, Poliţia municipiului Vatra Dornei, a fost sesizată prin S.N.U.A.U.112 cu privire la faptul că pe raza comunei Iacobeni, sat Mestecăniș a avut loc un accident rutier.
Un bărbat de 51 ani, din comuna Iacobeni, sat Mestecăniș, județul Suceava, în timp ce conducea motociclu (ATV) pe strada Gării din satul Mestecăniș, comuna Iacobeni, județul Suceava, ajuns într-o curbă la dreapta, a pierdut controlul asupra direcției de deplasare și s-a răsturnat pe partea carosabilă.
În urma evenimentului a rezultat rănirea gravă a conducătorului motociclului care a fost transportat cu ambulanța la Spitalul municipal Vatra Dornei.
În urma verificării efectuate în baza de date, s-a constatat faptul că bărbatul 51 ani nu posedă permis de conducere.
Conducătorul motociclului nu a putut fi testat cu aparatul etilometru din cauza leziunilor suferite, dar i-au fost recoltate probe biologice de sânge la Spitalul municipal Vatra Dornei în vederea stabilirii alcoolemiei .
În cauză s-a întocmit dosar de cercetare penală potrivit art.196 alin. 2 şi 3 din Codul Penal și art. 335 alin. 1 din Codul Penal, iar cercetările sunt efectuate de către lucrătorii Compartimentului Rutier Vatra Dornei.


La data de 08.09.2022, în jurul orei 01:35 un bărbat a condus autoturismul pe DJ 291 A, pe raza localității Buda, iar la un moment dat a pierdut controlul volanului, a părăsit partea carosabilă unde a lovit un podeț, după care s-a răsturnat, fiind proiectat între gardul unui imobil și un copac de pe marginea șanțului.
Conducătorul auto a fost transportat la U.P.U. – Spitalul Județean de Urgență “ Sf. Ioan cel Nou” Suceava.
Șoferul a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind 0,00 mg/l alcool pur în aerul expirat, ulterior, în aplicarea prevederilor art. 190 C.p.p. fiindu-i prelevate mostre biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.
În cauză s-a întocmit dosar de cercetare penală, sub aspectul săvârşirii infracţiunii ”vătămare corporală din culpă”, faptă prev. de art. 196 alin. (2),(3), din Cod penal.


Dosar penal la regimul rutier și sancțiune contravențională tulburarea liniștii locatarilor dintr-un cartier sucevean

La data de 08.09.2022 ora 02:24 Politia municipiului Suceava a fost sesizată cu privire la faptul că pe Bd. George Enescu în fața unui bloc, dintr-un autotursim se aude se aude muzică la intensitate tare, fiind tulburată liniștea locatarilor.
În urma deplasării polițiștilor la fața locului a fost identificat vehiculul care se afla în staționare, iar la volanul acestuia se afla o persoană de sex masculin. În momentul când conducătorul auto a observat autospeciala că se oprește în dreptul său, pe sensul opus de deplasare, acesta a pus autovehiculul în mișcare, încercând să fugă de echipajul de poliție.
Autoturismul în cauză a fost oprit, folosindu-se semnalele acustice și luminoase, pe strada Mărășești.
Conducătorul auto a fost identificat în persoana unui bărbat din municipiul Suceava, iar în urma testării acestuia cu aparatul etilotest a rezultat o alcoolemie de 0.74 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care persoana în cauză a fost condusă la unitate medicală în vederea recoltării de probe biologice de sânge.
S-a întocmit dosar penal pentru comiterea infracțiunilor de ”conducere sub influența băuturilor alcoolice”, faptă prev. și ped. de art. 336, alin 1 Cod penal, cercetările urmând a fi continuate de lucrători din cadrul Poliției Municipiului Suceava.
Totodată, bărbatul a fost sancționat contravențional în baza L61/1991R art. 2 pct. 26 pentru tulburarea liniștii locatarilor între orele 22.00-08.00.


Mandat pus în executare de polițiști

La data de 07.09.2022, Poliţia oraşului Vicovu de Sus a primit spre executare Mandatul de executare a pedepsei închisorii emis de Judecătoria Rădăuți, privind pe un tânăr de 23 ani, cu domiciliul în Oraș Vicovu de Sus, care a fost condamnat la pedeapsa de 2 (doi) ani și 7(șapte) luni de închisoare ca urmare a contopirii a două pedepse, pentru săvârșirea infracțiunii de „conducerea unui vehicul fără permis de conducere”, faptă prev. și ped. de art. 335 alin. 2 din Codul Penal.
La nivelul Poliţiei oraşului Vicovu de Sus s-a constituit o echipă operativă în vederea identificării şi reţinerii bărbatului. Acesta a fost condus la sediul poliției orașului Vicovu de Sus în vederea luării măsurilor legale, fiind constituită o escortă, în vederea depunerii la Penitenciarul Botoșani.


Alți doi șoferi au ajuns în arestul IPJ Suceava pentru conducere sub influența alcoolului

Polițiștii au continuat cercetările în două dosare penale întocmite în cadrul acțiunilor blitz pe numele unor șoferi identificați la volan sub influența băuturilor alcoolice și au dispus reținerea acestora pentru 24 de ore și încarcerarea în arestul IPJ Suceava.

La 04.09.2022, ora 23.20, polițiștii Secției de Poliție Rurală nr. 10 Gura Humorului, pe raza comunei Pârteștii de Jos, pe DJ 178A, în centrul comunei, au oprit pentru control un autovehiculul condus de către un bărbat de 67 ani, din comuna Pârteștii de Jos.
Deoarece conducătorul auto Sava Ioan emana halenă alcoolică, s-a procedat la testarea acestuia cu aparatul etilotest rezultat fiind de 1,05 mg/l alcool pur în aerul expirat și i s-au recoltat probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.
S-a întocmit dosar penal privind infracțiunea de ,,conducere sub influența alcoolului”.
Având în vedere cele constatate, împrejurările și modul de comitere a faptei cât și starea de pericol creată la data de 07.09.2022, începând cu orele 10:10, s-a dispus ca măsură preventivă, reținerea șoferului, pentru o perioadă de 24 de ore, persoană care a fost depusă în arestul CRAP- IPJ Suceava.
În cauză sunt continuate cercetările de lucrătorii Postului de Poliție Pârteștii de Jos în vederea soluţionării procedurale a cauzei, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui vehicul pe drumurile publice sub influența băuturilor alcoolice faptă pre. și ped. de art. 336 alin. 1 din Cod Penal.


La 04.09.2022, ora 23.10, în timp ce efectuau activităţi de patrulare şi control trafic pe DJ178F de pe raza comunei Gălăneşti, localitatea Hurjuieni, polițiștii Secției 4 Poliție Rurală Gălănești au efectuat semnale regulamentare de oprire luminoase şi sonore unui autoturism. Conducătorul autoturismului nu s-a conformat semnalelor de oprire şi şi-a continuat deplasarea cu viteză mărită către localitatea Frătăuţii Vechi.
S-a procedat la urmărirea autoturismului, pe raza localităţilor Hurjuieni şi Frătăuţii Vechi, iar la sensul giratoriu din localitatea Frătăuţii Vechi acesta a pierdut controlul volanului, a intrat pe contrasens, a lovit o bordură din beton, iar apoi în poarta din tablă al unui imobil nelocuit de pe raza comunei Frătăuţii Vechi. Din autoturism au coborât mai multe persoane care au fugit printre case şi pe un câmp din apropiere neputând a fi identificaţi. Din autoturism, de pe locul de pasager dreapta faţa a coborât un bărbat de 26 ani, din com. Vicovu de Jos, care se afla în mod evident sub influența băuturilor alcoolice.
Acesta a fost condus la sediul Postului de Poliţie Vicovu de Jos, unde acesta a fost audiat în calitate de martor declarând că şoferul autoturismului este un bărbat de 25 ani, din comuna Vicovu de Jos şi că acesta nu posedă permis de conducere şi a consumat băuturi alcoolice înainte de a se urca la volan.
Au fost efectuate verificări în bazele de date stabilind că șoferul de 25 ani nu este posesor de permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.
După completarea materialului probator, în cursul zilei de 07.09.2022, având în vedere modul și împrejurările concrete de săvârșire a faptei (pe timp de noapte, pe un drum public intens circulat, fără permis de conducere, nerespectând semnalele regulamentare de oprire și indicațiile organelor de poliție, având trei pasageri în autoturism, provocarea unui accident de circulație și ulterior plecarea de la fața locului), prin ordonanță s-a dispus reținerea preventivă a suspectului pentru o perioadă de 24 de ore, fiind introdus în arestul IPJ Suceava.
Mai nouă Mai veche