IȘJ Suceava și Primăria Păltinoasa, acuzate de segregare rasială. Elevii romi au fost mutați în sala de sport, într-o singură clasă cu predare simultană

Centrul de Advocacy şi Drepturile Omului (CADO) reclamă la Consiliul Naţional pentru Combaterea Dicriminării (CNCD) o şcoală din judeţul Suceava, precum şi Inspectoratul Şcolar Judeţean, pentru segregarea şcolară, pe criteriul etnic, a 44 de elevi de etnie romă care învaţă într-o sală de sport.

CADO a transmis către CNCD o plângere, semnalând o posibilă faptă de segregare şcolară, pe criteriul etnic, din cadrul Şcolii Gimnaziale Păltinoasa, judeţul Suceava. Plângerea are ca reclamaţi şcoala în cauză şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava.

„Şcoala Păltinoasa are 3 structuri şcolare, printre care şi o structură cu clase primare ce deserveşte cătunul Ţîmpoceni, cu populaţie majoritară de etnie romă, cu situaţie economică dificilă şi izolat din punct de vedere al transportului inclusiv de Satul Capu Codrului, de care aparţine teritorial. Această structură şcolară a fost mutată în anul şcolar 2021 – 2022 în cadrul Structurii Capu Codrului (şcoala centrală), ca urmare a dezafectării şi ulterior a demolării clădirii ce deservea şcoala (risc ridicat de siguranţă şi sănătate publică), cei 44 de elevi de etnie romă fiind mutaţi în sala de sport a şcolii, clădire separată de incinta şolii unde învaţă elevii majoritari, care nu este încălzită corespunzător iarna şi fără acces direct la grupurile sanitare. Cei 44 de elevi (de la pregătitoare până la cls a IV – a) sunt organizaţi într-o singură clasă cu predare simultană. Situaţia de segregare din această şcoală are o vechime de cel puţin 7 ani, fiind identificată şi semnalată anterior (în anul şcolar 2015 – 2016) tot de CADO în cadrul primului proces de monitorizare a segregării şcolare (proiect Şcoală pentru toţi copiii!), din România, către autorităţile competente, inclusiv ISJ Suceava pentru eliminarea situaţiei de segregare, dar fără răspuns”, transmite, marţi, CADO, într-un comunicat de presă.

Potrivit CADO, la acea dată elevii de etnie romă învăţau în şcoala din Ţimpoceni în condiţii insalubre.

Prin plângerea depusă, CADO solicită CNCD-ului constatarea discriminării pe criteriul etnic şi amendarea şcolii şi ISJ Suceava pentru segregare şcolară. De asemenea, CADO cere integrare fizică şi socială a elevilor romi în rândul elevilor majoritari.

Plângerea a fost realizată în cadrul proiectului „Şcoala pentru toţi copiii!”-II derulat de Asociaţia Centrul de Advocacy şi Drepturile Omului (CADO) în parteneriat cu Asociaţia Consultanţilor în Dezvoltare Comunitară (ACDC), cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanţat de Islanda, Liechtenstein şi Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este îmbunătăţire a practicilor instituţionale în aplicarea legislaţiei de prevenire şi combatere a segregării şi discriminării datorită acţiunilor de watchdog, monitorizare şi advocacy a ONG-urilor capacitate pentru a identifica şi raporta discriminarea elevilor în educaţie sub forma segregării.

1 Comentarii

  1. Cunosc localitatea si catunul Tîmpoceni. Dragii mei, copilașii de la Țîmpoceni nu pot să facă zilnic cca 4 km dus și întors pe jos pentru că așa vrea UE. Pentru ei e mai bine ca școala să fie cât mai aproape de casă... Condiții insalubre la vechea școală?! Știți cum sunt romii din satul Capu Codrului ? Vai, vai, vai..... Nu e vorba de sărăcie acolo ci de nesimțire, nepăsare, lene și iar lene.

    RăspundețiȘtergere
Mai nouă Mai veche