Asociația Preoteselor Sucevene a organizat conferința „Iată roaba Domnului” - Misiunea femeii creștine

În apropierea slăvitului praznic al Bunei Vestiri, sărbătoare care aduce aminte de bucuria veștii pe care Arhanghelul Gavriil a adus-o Sfintei Fecioare Maria, – că Îl va naşte pe Mântuitorul lumii –, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a fost gazda unui nou eveniment deosebit, conferința „Iată roaba Domnului”– Misiunea femeii creștine, susținută de prof. univ.dr. Vasile Mihoc, profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Andrei Șaguna” din Sibiu.

Întâlnirea, desfășurată în luna dedicată vieții, în după-amiaza zilei de 23 martie 2023, în Sala Pimen Arhiepiscopul a Centrului Eparhial Suceava, a fost organizată de Asociația Preoteselor Sucevene „Sfânta Elisabeta” în colaborare cu Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, prin Sectorul Media și Comunicare.

Evenimentul, dedicat tuturor celor care au dorit să se împărtășească din semnificațiile profunde ale Sfintei Scripturi referitoare la misiunea și identitatea femeii creștine în Biserică și în societate, a fost moderat de doamna Ioana Rusu, președinte al Asociației Preoteselor Sucevene „Sfânta Elisabeta”. Manifestarea s-a bucurat și de prezența unor slujitori ai sfintelor altare din eparhie, între care pr. Ionel Constantin Maloș, protoiereu al Protopopiatului Rădăuți.

Invitatul special al acestei zile le-a vorbit celor prezenți despre rolul femeii în lumea actuală prin aducerea la lumină a unor fragmente scripturistice grăitoare. Totodată, părintele Vasile Mihoc a subliniat importanța lucrării femeii în viața de familie, precum și rolul pe care îl poate avea soția preotului în viața Bisericii și mai ales în comunitatea din care acesta face parte. Prin tâlcuirea unor fragmente atât din Noul, cât și din Vechiul Testament, a fost prezentat exemplul femeilor pe care le amintește Biblia, modele demne de urmat prin lucrurile deosebite pe care le-au înfăptuit de-a lungul timpului.

În semn de apreciere și recunoștință față de invitatul acestei zile, la finalul prelegerii, arhid. Vasile Demciuc, consilier eparhial al Sectorului Monumente, Patrimoniu și Arhitectură Bisericească al Centrului Eparhial Suceava, i-a înmânat părintelui Vasile Mihoc, din partea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, Medalia jubiliară – înscrisă în crucea bimilenară a istoriei și jertfei poporului român, „în semn de aleasă recunoștință pentru contribuția semnificativă adusă de-a lungul timpului la păstrarea și promovarea valorilor spirituale, patrimoniale, educaționale, filantropice, misionare, edilitare, culturale și sociale ale Bisericii și Țării”.

De asemenea, părintele a primit în dar icoana Anului Jubileu „Moștenirea mușatină – credință, cultură, istorie”, care îi înfățișează pe Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava și pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință.

A urmat o sesiune de întrebări și răspunsuri prin care cei prezenți au înțeles care sunt virtuțile de care este bine să dea dovadă femeia creștină a zilelor noastre, între care smerenia și iubirea ocupă un loc important. Nu în ultimul rând, părintele Mihoc i-a îndemnat pe cei prezenți să își desăvârșească misiunea în această lume prin împărtășirea Cuvântului lui Dumnezeu.

Întâlnirea, transmisă live pe pagina oficială de Facebook a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților de către Sectorul Media și Comunicare, s-a încheiat cu un moment artistic extraordinar, un dar muzical oferit de Corala „Sfânta Elisabeta” a Asociației Preoteselor Sucevene. Sub bagheta dirijorală a doamnei Ana-Maria Apetroae au fost interpretate piesele: „Avem o țară”, „Numai tu, Fecioară”, „Cât de mărit” și „Axion”. Înființată în cea de-a doua parte a anului 2022, Corala „Sfânta Elisabeta” a susținut până acum numeroase momente artistice în cadrul mai multor concerte organizate în colaborare cu Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților.

Evenimentele specifice lunii dedicate vieții vor continua în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților cu Marșul Pentru Viață, aflat anul acesta la cea de-a XIV-a ediție la nivelul Municipiului Suceava. Toți cei care doresc să arate că susțin unul dintre cele mai de preț daruri de la Dumnezeu sunt așteptați să se alăture acestei acțiuni duminică, 26 martie 2023.

Totodată, joi, 30 martie 2023, va avea loc conferința „Embrionul uman – conglomerat de celule sau persoană? Incursiune în Tradiția creștină”, susținută de domnul Petru Cernat, asistent universitar la catedra de Teologie Morală a Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași.

Mai nouă Mai veche