Buletin de presă, 9 noiembrie 2023 - IPJ Suceava

Buletin de presă, 9 noiembrie 2023 - IPJ Suceava
Eveniment rutier cercetat de polițiști

La data de 08.11.2023, ora 17.00, un bărbat de 52 ani, din com. Păltinoasa, în timp ce conducea autoturismul, pe DN 2E, în interiorul localităţii Capu Codrului, având direcţia de deplasare Fălticeni către Gura Humorului, a surprins şi accidentat pe un minor de 15 ani, din com. Păltinoasa, care se angajase în calitate de pieton în traversarea neregulamentară a părţii carosabile, prin loc nepermis şi fără să se asigure corespunzător, în fugă.
În urma impactului a rezultat vătămarea corporală ușoară a pietonului.
Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilometru, rezultatul fiind de 0,00 mg/l alcool pur în aerul expirat și i s-au recoltat mostre biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.
S-a întocmit dosar penal privind infracţiunea de „vătămare corporală din culpă”.

{inAds}
Dosare penale la regimul rutier

La 08.11.2023, ora 09.11, polițiștii din cadrul Compartimentului Rutier al Poliției mun. Fălticeni, în timp ce desfășurau activități de control al traficului rutier pe DN2, localitatea Oniceni jud. Suceava, l-au depistat pe un bărbat care a condus autoturismul cu viteza de 97 km/h, limită 60 km/h, fiind înregistrat cu aparatul video-radar.
Polițiștii au efectuat verificări în bazele de date, stabilindu-se faptul că șoferul posedă permis de conducere care figurează însă SUSPENDAT din data de 08.12.2022 pentru săvârșirea infracțiunii prevăzute de art. 335 alin.2 C.P., exercitarea dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice fiindu-i suspendată.
S-a întocmit dosar penal privind infracţiunea de „conducerea unui autovehicul de către o persoană în timp ce exercitarea acestui drept îi era suspendată”.


La 08.11.2023, ora 19.42, un echipaj de poliție din cadrul Poliţiei municipiului Vatra Dornei – Compartimentul Rutier, în timp ce se afla pe strada Republicii, din municipiul Vatra Dornei, acționând în baza planului de acțiune pe linia combaterii principalelor cauze generatoare de accidente rutiere, a oprit pentru control autoturismul condus de către un bărbat de 28 ani, din Broșteni.
Conducătorul auto, a fost testat cu aparatul etilometru, rezultatul fiind negativ. Întrucât existau suspiciuni cu privire la comportamentul acestuia, s-a procedat la testarea cu aparatul drugtest iar în urma testării, au reieșit indicii cu privire la posibila prezență a substanțelor psihoactive. Menționăm că aceasta nu reprezintă probă în cadrul dosarului penal, conducătorul auto fiind condus la o unitate medicală pentru recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a consumului unor substanțe interzise.
S-a întocmit dosar penal privind infracțiunea de „conducere sub influența băuturilor alcoolice sau altor substanțe”.


La 09.11.2023, în jurul orei 00.25, polițiștii din cadrul Secției 4 Poliție Rurală Gălănești, în timp ce executau activități specifice pe linie de poliție rutieră, au oprit pentru control autoturismul care circula pe Drumul comunal Putna, pe raza comunei Putna și era condus de către un bărbat de 35 ani, din orașul Vicovu de Sus.
Persoana depistată la volanul acestui autoturism emană halenă alcoolică motiv pentru care s-a procedat la testatarea acestuia cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 0,76 mg/l alcool pur în aerul expirat. Șoferul a fost condus la Spitalul Municipal Rădăuți, unde, cu acordul scris al acestuia s-a procedat la prelevarea a două probe de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.
S-a întocmit dosar penal privind infracțiunea de ,,conducere sub influența alcoolului”.


Ordin provizoriu de protecție emis de către polițiști

La data de 08.11.2023, în jurul orei 12.50, patrula de siguranță publică din cadrul Poliției Municipiului Rădăuți a fost sesizată de către o femeie de 27 ani, din com. Marginea, despre faptul că, concubinul face scandal.
A fost identificată femeia care locuiește fără forme legale într-un imobil din mun. Rădăuți. Aceasta a relatat verbal faptul că, a avut o relație de concubinaj cu un bărbat de 36 ani, relație care s-a încheiat însă cu aproximativ două săptămâni în urmă.
Femeia a relatat verbal faptul că, la data de 08.11.2023, în jurul orei, 12.00, bărbatul de 36 de ani a intrat în apartament fără acord, după care a amenințat-o cu acte de violență.
A fost întocmit un formular de evaluare al riscului, reieșind faptul că există risc iminent asupra victimei, motiv pentru care s-a emis ordin de protecție provizoriu împotriva bărbatului de 36 de ani, pentru o perioadă de 5 zile.
S-a întocmit dosar penal privind infracţiunile de „amenințare” și „violare de domiciliu”.


Ordinul de protecție provizoriu se emite pe loc, de către polițiști, pentru o perioadă o perioadă de cel mult 5 zile.

Acesta conține o serie de măsuri, dintre care:
  • evacuarea temporară a agresorului din locuința comună, indiferent dacă este proprietar sau nu;
  • reintegrarea victimei, și/sau, după caz, a membrilor familiei acesteia, în locuința comună;
  • obligarea agresorului la păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, față de membrii familiei acesteia ori față de reședință, locul de muncă sau unitatea de învățământ a persoanei protejate;
  • interzicerea oricărui contact, inclusiv telefonic, prin corespondență sau orice alt mijloc, cu victima;
  • obligarea agresorului de a preda poliției armele deținute.

Ordinul de protecţie provizoriu va cuprinde şi menţiunea că încălcarea oricăreia dintre măsurile dispuse constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.

Dacă prin ordinul de protecţie provizoriu s-a luat măsura evacuării temporare a agresorului, iar acesta nu are asigurată cazarea din altă sursă, va fi informat și orientat către centrele rezidenţiale care oferă cazare pentru persoanele fără adăpost sau adăposturile de noapte, gestionate de autorităţile administraţiei publice locale, sau orice alt loc adecvat. În situaţia în care agresorul solicită cazarea într-un centru rezidenţial din categoria celor menţionate mai sus, acesta va fi condus de către echipa mobilă (echipa mobilă = reprezentanți ai serviciului public de asistență socială).

Obligaţiile şi interdicţiile dispuse împotriva agresorilor prin ordinele de protecţie provizorii devin obligatorii imediat după emiterea acestora, fără somaţie şi fără trecerea vreunui termen.

Perioada de 5 zile se calculează pe ore, adică 120 de ore de la momentul la care s-a emis ordinul de protecţie provizoriu.

Ordinul de protecţie provizoriu se comunică agresorului şi victimei.

Ordinul de protecţie provizoriu se înaintează de către unitatea de poliţie din care face parte poliţistul care l-a emis, pentru confirmare, parchetului de pe lângă judecătoria competentă în a cărei rază teritorială a fost emis, în termen de 24 de ore de la data emiterii.

Procurorul de la parchetul competent decide cu privire la necesitatea menţinerii măsurilor de protecţie dispuse de organul de poliţie în termen de 48 de ore de la emiterea ordinului de protecţie provizoriu.

În cazul în care constată că nu mai este necesară menţinerea măsurilor de protecţie dispuse, procurorul poate dispune motivat încetarea măsurilor de protecţie, cu menţionarea momentului de la care acestea încetează. Procurorul comunică acest lucru de îndată unităţii de poliţie care a înaintat ordinul de protecţie provizoriu, care ia măsuri pentru informarea imediată a persoanelor ce făceau obiectul acestuia.

Dacă procurorul confirmă necesitatea menţinerii măsurilor de protecţie dispuse de organul de poliţie prin ordinul de protecţie provizoriu, va aplica o rezoluţie cu caracter administrativ pe exemplarul original al acestuia.

Procurorul va înainta apoi ordinul de protecţie provizoriu (OPP cu o durată de 5 zile), însoţit de documentele care au stat la baza emiterii şi confirmării acestuia, judecătoriei competente în a cărei rază teritorială a fost emis, însoţit de o cerere pentru emiterea ordinului de protecţie.

Durata iniţială (de 5 zile) pentru care a fost dispus OPP se prelungeşte, de drept, cu durata necesară îndeplinirii procedurii judiciare de emitere a ordinului de protecţie OP, cu informarea agresorului despre acest fapt.

Ordinul de protecţie provizoriu (OPP) poate fi contestat la instanţa de judecată competentă în termen de 48 de ore de la comunicare.

Ieșirea dintr-o relație violentă nu este ușoară. Agresorul fie nu recunoaște cât de grav este comportamentul lui, fie promite că se va schimba dacă este iertat și sprijinit de familie. De cele mai multe, recurge la șantaj emoțional și învinovățește pe alții pentru situația în care a ajuns familia.

Indiferent de ce strategie de control aplică abuzatorul, victima trebuie să știe că are dreptul la o viață demnă, că există instituții și organizații neguvernamentale care o pot ajuta să rezolve criza. Există resurse disponibile pentru femeile abuzate și bătute, inclusiv adăposturi, centre de formare pentru specializarea într-o profesie, servicii juridice și de îngrijire a copiilor.

Unde poate apela o persoană care se consideră victimă a violenței în familie?

Atunci când victima se confruntă cu o situație de violență în familie, pentru înlăturarea stării de pericol, aceasta se poate adresa:
  • Serviciului de urgență 112, transmițând operatorului că se află într-un pericol iminent.
  • Unității de de poliție pe a cărei rază teritorială își are domiciliul/reședința prin depunerea plângerii penale împotriva agresorului.
  • Unității de primiri urgențe sau Serviciului de Medicină Legală – în cazul în care victima a suferit leziuni fizice sau traume psihice, aceasta se poate adresa la unitatea de primiri urgențe pentru a fi evaluată/tratată, după caz.
  • Furnizorilor de servicii sociale – direcțiile generale de asistență socială și protecția copilului care se regăsesc în fiecare reședință de județ/direcțiile de asistență socială de pe lângă primării sau la sistemul public de asistență socială/ organizații nonguvernamentale. Victima se poate adresa acestor entități pentru consiliere și suport, consiliere psihologică și informații.
  • Call center-ului 0800 500 333 cu program continuu, 24h/24h, 7 zile din 7, linie telefonică gratuită destinată victimelor violenței în familie.
Mai nouă Mai veche