Elvira Dumitrescu, povestea unei pioniere în ingineria minieră din România

Elvira Dumitrescu este una dintre puținele femei inginer minier din România și o adevărată pionieră în domeniul ei de activitate. Născută în Basarabia, are 83 de ani și continuă să lucreze, reprezentând un exemplu de pasiune și dedicare pentru profesia sa.

De-a lungul carierei sale, Elvira a călătorit mult și a adunat experiențe prețioase din diverse colțuri ale lumii, îmbogățindu-și cunoștințele și înțelegerea în domeniul ingineriei miniere. Această deschidere către experiențe noi a contribuit la dezvoltarea sa ca profesionist și i-a oferit o perspectivă amplă asupra industriei miniere.

Cu toate acestea, pasiunile ei nu se opresc aici. Elvira este cunoscută pentru energia ei contagioasă și pentru dragostea sa pentru dans. Îi place să se distreze și să împărtășească bucuria vieții cu cei din jurul ei, molipsindu-i pe toți cu entuziasmul său.
{inAds}
Ca inginer minier, Elvira Dumitrescu s-a remarcat ca un profesionist desăvârșit, aducând contribuții semnificative în domeniul său de activitate. Experiența sa vastă și abilitățile tehnice remarcabile au făcut-o un model pentru tinerii ingineri care își doresc să urmeze această cale.

Povestea lui Elvira Dumitrescu este una inspirațională, ilustrând puterea pasiunii și a angajamentului în cariera profesională. Prin munca sa și prin personalitatea sa vibrantă, Elvira a demonstrat că vârsta nu este un obstacol și că pasiunea autentică poate servi drept sursă inepuizabilă de energie și inspirație.

Așadar, Elvira Dumitrescu rămâne un exemplu remarcabil atât în domeniul ingineriei miniere, cât și în ceea ce privește atitudinea pozitivă și entuziasmul pentru viață.
 

Impresionanta poveste de viata a uneia din putinele femei inginer minier din Romania: la 84 de ani, inca lucreaza, merge la cursuri de tango si ii molipseste pe cei din jur cu energia ei

Elvira Dumitrescu, o prezență remarcabilă originară din frumoasa Basarabie, a contribuit semnificativ la domeniul ingineriei și construcțiilor din România. Născută în satul Bulboaca in frumoasa Basarabie, a devenit una dintre puținele femei inginer minier din țară, lăsându-și amprenta asupra unor proiecte majore din România.

Născută într-o zi de 11 februarie, Elvira Dumitrescu a fost inspirată de marele inventator Thomas Edison, care spunea că munca stăruitoare, perseverența și bunul simț sunt esențiale pentru a înfăptui ceva valoros. Aceste cuvinte au ghidat-o pe parcursul întregii sale vieți profesionale, avându-l pe Edison ca model.
 

A impartasit pasiunea pentru cunoastere cu studentii

Cu o activitate profesională de peste 50 de ani, Elvira Dumitrescu a fost mentor pentru sute de oameni îndrăgostiți de această profesie. A reușit să capteze atenția studenților prezentând cursurile într-un mod aparte și cu totul altfel, aducând nuanțe de basm în fiecare lecție.

Cu pasiunea sa pentru cunoaștere fără limite, a ales să împărtășească toate informațiile dobândite, fiind cadru didactic la Institutul de Mine din Petroșani timp de șapte ani. A iubit nu doar profesia, ci și experiențele de viață, colecționând amintiri și călătorind în lumea întreagă.

„Când Dumnezeu îți dă șansa să faci o facultate dificil de acceptat de o femeie trebuie să-i mulțumești!”

Acestea sunt cuvintele cu care a început conversația cu doamna inginer Elvira Dumitrescu. Ascultând-o vorbind, ne-au venit în minte cuvintele lui Albert Einstein: „Arta supremă a profesorului este de a trezi bucuria exprimării creatoare și bucuria cunoașterii…”. A ales să trezească în studenții pe care i-a îndrumat, nu doar bucuria cunoașterii ci și dorința de a descoperi tainele ascunse ale minelor din România. Dar cum aschia niciodată nu sare departe de trup, aceasta a moștenit de la mama sa aceasta fiind tot cadru didactic. În toată activitatea sa, și-a pus amprenta într-un mod original, încercând să eficientizeze inclusiv procesul educațional: „Am reușit să conving pe profesorul conducător de disciplină, să nu le ceară studenților la examene să învețe formule și demonstrații infinite și inutile, ci să le pretindă să înțeleagă DE CE se aplică unele metode și să poată explica modul de desfășurare a lucrărilor în subteran, exploatarea propriu zisă... Recunosc, am fost severă în cei 7 ani de stat la catedră. Am avut perioade când eram la catedră și 12 ore pe zi, îmi plăcea mult ceea ce făceam și nu mă simțeam obosită”, ne-a povestit Elvira Dumitrescu.


Casa – un mic muzeu al amintirilor

Casa sa este ca un mic muzeu, adăpostind colecții de clopoței adunati din întreaga lume din vacantele in care a fost, produse tradiționale din toate zonele țării creand un colt rustic de poveste care te poarta parca in lumea satului traditional. Colectia de farfurii pictate manual din toate colturile tarii si cea de chei vechi, vin sa intregeasca tabloul rustic.

Pasiunea sa principala pentru pietre, a determinat-o sa isi creeze o frumoasă colecție de pietre, fiecare piatra cu povestea ei.

In timpul liber, merge cu drag la cursuri de tango, dansul fiind pentru ea una dintre marile bucurii ale vietii.
 

Si-a adus contributia la cele mai mari lucrari din Romania

Ca inginer minier și directoare a unuia dintre cele mai mari laboratoare în construcții, Elvira Dumitrescu și-a pus amprenta pe multe dintre cele mai mari lucrări din România.

„Lucrările la care am participat cu Laboratorul CCF au fost nenumărate. Prin încercările efectuate pe materiale de construcţii şi direct pe construcţii, am contribuit la realizarea: Metroului Bucureşti, Catedralei Mântuirii Neamului (la care lucrările sunt în desfăşurare), Palatului Parlamentului, Aeroportului Henri Coandă dar şi alte aeroporturi din ţară (Craiova, Feteşti, Tulcea, Satu Mare), podului suprateran Basarab, podurile Pipera, Ciurel, Cernavodă, Sighişoara, diguri Constanţa. De asemenea am avut prezentari la conferinte internationale”, ne-a precizat doamna inginer.

Elvira Dumitrescu reprezintă un exemplu remarcabil de perseverență, pasiune și dedicare în domeniul ingineriei și construcțiilor din România. La ceas aniversar, ne inclinam si ii uram bucurii alaturi de prieteni si cei dragi!

Aurel Șerban
Mai nouă Mai veche