Spitalul Județean anunță triplarea pacienților internați în noiembrie și cere transformarea progresivă în unități Covid a spitalelor Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Gura Humorului și Fălticeni

Spitalul Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava a înaintat Comitetului Județen pentru Situații de Urgență Suceava un document care prezintă un scenariu sumbru pentru următoarea perioadă în județ și propune măsuri „excepționale, fără precedent, în regim de urgență” pentru rezolvarea situației. 

Documentul semnat de managerul Alexandru Calancea și de directorul medical Marius Grămadă arată că spitalul este deja în „stare de avarie”, iar conform estimărilor realizate de unitatea medicală se așteaptă o „creștere importantă” a cazurilor Covid. 

Astăzi, la nivelul județului Suceava există 300 de paturi dedicate patologiei Covid, dintre care două sute sunt la Spitalul Județean Suceava și o sută la Spitalul municipal Rădăuți. 

„Analize epidemiologice internaționale estimează pentru România un maxim la sfârșitul lunii noiembrie când se așteaptă o triplare a necesarului de paturi”, arată șefii Spitalului Județean. 

Asta înseamnă că în județul Suceava „în acel moment va fi necesară o capacitate de cazare de aproximativ 900 de locuri, ambele spitale fiind depășite”, în condițiile în care măsurile valabile în prezent prevăd un număr maxim de 260 de paturi care pot fi dedicate patologiei Covid în județ. 

Spitalul Județean Suceava arată că are secții și compartimente cu specializări unice în județ și consideră că nu este oportun să fie transformat din nou exclusiv în spital Covid. 

Managerul Alexandru Calancea a propus oficial „transformarea progresivă a unităților din județ în sectoare Covid”, după cum urmează: 

  1. Câmpulung Moldovenesc: Transformarea secției boli infecțioase (pavilion separat) în sector Covid - 40 de locuri
  2. Vatra Dornei: Transformarea secției boli infecțioase (pavilion separat) în sector Covid - 30 de locuri
  3. Gura Humorului: Transformarea Spitalului în sector Covid (cu excepției pediatriei) - 90  de locuri
  4. Fălticeni: Transformarea secțiilor Medicină Internă (inclusiv pavilionul din Vadu Moldovei), Cardiologie, Dermatologie și Chirurgie Generală în sectoare Covid - 180 de locuri
  5. Câmpulung Moldovenesc: Transformarea întregului spital cu structura monobloc în sector Covid - 200 de locuri
  6. Suplimentarea numărului de medici pentru sectorul ATI Covid de la Spitalul Județean Suceava sau transformarea Secției ATI Rădăuți și întregului Spital municipal Rădăuți în unitate Covid.
Mai nouă Mai veche