Un jandarm somnoros și plictisit ar fi oprit senzorii de fum care au semnalat incendiul din Palatul Administrativ crezând că e o alarmă falsă, ipoteză luată în calcul după verificarea sistemului de alertă

Răsturnare de situația în cadrul anchetei privind incendiul care a cuprins clădirea Consiliului Județean Suceava. Ipoteza inițială conform căreia senzorii de fum nu ar fi funcționat este contrazisă de rezultatul verificării instalației de alarmare din Palatul Administrativ. Surse din anchetă citate de Obiectiv de Suceava susțin că senzorii ar fi semnalat incendiul încă de la ora 07.30, dar sistemul de alarmare ar fi fost oprit de jandarmul de la poartă care credea că de fapt ar fi o alarmă falsă. Primul apel la 112 privind incendiul a fost înregistrat la ora 08.54. 

Noua variantă a apărut după ce au fost verificate instalația de senzori și unitatea centrală de alarmare din Palat, în cadrul cercetării penale „in rem” derulate cu privire la incendiul ce a afectat acoperișul și mansarda clădirii. Sub rezerva anonimatului, surse bine informate au declarat pentru Obiectiv de Suceava că după analizarea sistemului de senzori și alarmare s-a ajuns la concluzia că senzorii de fum au funcționat.

Comisia de cercetare de la fața locului, compusă din specialiști IPJ, Poliție Criminalistică, ISU și specialiști pe rețele electrice, a stabilit faptul că incendiul din data de 6 martie a izbucnit în zona unuia dintre grupurile sanitare de la nivelul mansardei, cauza probabilă fiind efectul termic al curentului electric, generat de un conductor electric defect. 

Chiar din primele momente au apărut întrebări cu privire la funcționarea instalației de alarmare în caz de incendiu și la motivele pentru care incendiul nu ar fi fost semnalat în timp util de senzorii montați odată cu modernizarea mansardei, în 2015. 

În urma primelor cercetări ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență Suceava, concluzia anunțată public a fost aceea că senzorii de incendiu nu au declanșat alarma. Maiorul Marian Ruscan, prim-adjunct al ISU Suceava, a precizat că „sunt senzori de fum în toată clădirea, inclusiv la mansardă” și urmează ca să fie evaluată de un expert în domeniu centrala de detecție și întreg sistemul de securitate la incendiu. Totuși, la acea dată, s-a făcut și afirmația că „alarma nu a fost declanșată de către senzorii de incendiu existenți în clădire”.



Ei bine, primele concluzii de după demararea anchetei penale par să susțină contrariul: detectorii de fum ar fi funcționat bine, dar ar fi fost dezactivați chiar în acea dimineață. 

Centrala de detecție și întreg sistemul de securitate la incendiu au fost verificate, inclusiv o instalație de senzori care trebuia să dea transmită alarma către centrala amplasată la intrarea în Palatul Administrativ. 

Astfel, conform primelor concluzii ale verificărilor acestei unități centrale, sâmbătă, 6 martie, în jurul orei 07:30, un senzor a declanșat alarma de incendiu. 

La acel moment jandarmul care executa serviciu de pază la Palatului Administrativ se pare că a oprit întreg sistemul de senzori și alarmare, considerând că este o alertă falsă. Jandarmul ar fi făcut o verificare sumară, nu a observat fumul și începutul de incendiu de la mansardă și a oprit tot sistemul de alarmare. 

Abia după aproximativ o oră și jumătate, la ora 8.54, incendiul a fost observat și sesizat la 112 de un muncitor care tăia copaci pe terenul fostului hotel Gloria. 

2 Comentarii

  1. aparent Dorel e jandarm...

    RăspundețiȘtergere
  2. Hopaaa! A-a gasit "acarul Paun"... Ca siguranta la incendii, corecta proiectare si executie a mansardarii monumentului istoric, supravegherea functionarii cladirii, toate au fost perfecte, conform normelor.

    RăspundețiȘtergere
Mai nouă Mai veche