Sfaturi despre îngrijirea câinilor iarna, de la medicii veterinari din Suceava

 


Iarna este un anotimp frumos și magic, mai ales dacă și zăpada este prezentă, însă temperaturile foarte scăzute reprezintă un disconfort atât pentru oameni, cât și pentru animale. Dacă oamenii sunt capabil să se îngrijească singuri și să se adăpostească de frig și ger, câinii sunt mai predispuși la dezvoltarea unor afecțiuni cauzate de anotimpul rece.

De ce afecțiuni pot suferi câinii pe timpul iernii?

Câinii de talie mai mare și cei care au o blană mai lungă sunt mai rezistenți în fața temperaturilor scăzute, în timp ce reprezentanții de talie mai mică sau cu blana scurtă sunt mai afectați de frigul specific iernii. Prin urmare, aceștia ar trebui scoși la plimbări scurte și chiar îmbrăcați, pentru a nu se îmbolnăvi.

La fel ca și în cazul oamenilor, din cauza temperaturilor foarte mici, câinii pot dezvolta afecțiuni precum gripă sau pneumonie. La aceste afecțiuni sunt predispuși atât câinii ținuți în casă/ apartament, dacă petrec timp îndelungat afară, cât și cei crescuți la curte, din cauză că sistemul lor imunitar este slăbit ca urmare a expunerii repetate la temperaturi foarte mici.

Printre simptomele pe care aceștia le pot prezenta sunt secreții nazale, tuse, febră, letargie, puls rapid și respirație accelerată.

De asemenea, o altă afecțiune care poate da bătăi de cap stăpânilor de câini este artrita, specifică exemplarelor bătrâne, ale cărei simptome se agravează iarna. În acest caz, la fel ca și în toate cele în care animalul suferă, este recomandat ca acesta să fie dus rapid la un cabinet veterinar în Suceava pentru administrarea unui tratament corect.

Chiar și de depresie pot suferii unii câini, pe timpul iernii, în special cei care sunt foarte activi, din cauza plimbărilor care sunt mult mai scurte, astfel că nu își mai pot consuma energia pe care o au. De aceea, stăpânii lor trebuie să le găsească activități care să îi scoată din această stare și să le solicite un consum ridicat de energie.

Cum pot fi protejați câinii pe timpul iernii?

Primul pas pe care îl pot face stăpânii de câini, în anotimpul geros, este acela de a scurta, treptat, plimbările. De asemenea, în cazul câinilor care sunt mai puțin rezistenți în fața frigului, este recomandat ca aceștia să fie îmbrăcați cu o haină potrivită, care să îi protejeze în timpul plimbărilor, precum și să le verifice regulat lăbuțele, care pot fi afectate de zăpadă, gheață sau substanțele folosite împotriva poleiului.

Pentru o bună sănătate și creștere a rezistenței organismului patrupedelor, medicii veterinari din Suceava recomandă ca stăpânii acestora să le administreze suplimente alimentare pe bază de ulei de somon, precum și asigurarea unei hidratări foarte bune. În cazul câinilor din curte, apa trebuie să fie schimbată de câteva ori pe zi, aceasta fiind puțin încălzită, mai ales în zilele în care temperaturile scad sub nivelul înghețului.

Totuși, în ciuda frigului și scăderii temperaturilor, câinii nu ar trebui privați de plimbările zilnice, singurele condiții fiind ca acestea să fie mai scurte, iar stăpânii lor să ia masuri de protecție suplimentare pentru aceștia, astfel încât să nu aibă de suferit. 

Mai nouă Mai veche