Asociația de Ecoturism Țara Dornelor condamnă organizarea unui foc de artificii în Parcul Național Călimani și cere respectarea legislației privind ariile naturale protejate

Asociația de Ecoturism Țara Dornelor (AETD) a transmis un comunicat în care susține ferm poziția oficială exprimată de Administrația Parcului Național Călimani (APNC) cu privire la focul de artificii organizat în noaptea de revelion în aria naturală protejată. 

Administrația Parcului Național Călimani a transmis, luni, că organizarea focului de artificii contravine legislației în vigoare, făcând referire la OUG 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice și OUG 195/2005 privind protecția mediului. 

Totodată, AETD a amintit că Țara Dornelor este destinație de ecoturism oficial recunosuctă de Guvern, existând obligativitatea clară ca activitățile turistice să se desfășoare cu respectarea ariilor protejate și a legislației aferente. 

În plus Asociația de Ecoturism Țara Dornelor a arătat că accesul motorizat cu sănii sau ATV-uri trebuie să se facă doar exclusiv pe un traseu care să fie agreat cu Administrația Parcului Național Călimani.

Amintim că Silviu Tiberiu Vieriu, proprietarul unei pensiuni și consilier local PNL în comuna Șaru Dornei, a organizat în noaptea de Revelion o petrecere în Parcul Național Călimani, arie naturală protejată, care a inclus un joc de artificii, la miezul nopții, în zona fostei exploatări miniere. 



„Susținem ferm poziția oficială exprimată de Administrația Parcului Național Călimani (APNC) referitoare la focul de artificii organizat în Parcul National Calimani de către un agent economic din turismul local, în noaptea de anul nou. Totodată, ne exprimăm speranța că astfel de evenimentele nu vor mai avea loc pe viitor, cu atât mai mult cu cât Tara Dornelor este o destinație de ecoturism ofical recunoscută de către Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, având clar specificat că activitățile turistice se desfășoară cu respectarea ariilor protejate și a legislației aferente lor. În același timp, ne dorim ca accesul motorizat cu sănii sau ATV-uri să se facă exclusiv pe traseul agreat cu APNC, iar destinația noastră să poată oferi în continuare o experiență unică de ecoturism, cu oaze de liniște pentru iubitorii de natură și activități nemotorizate.
La mulți și cumpătați ani!”
a transmis Asociația de Ecoturism Țara Dornelor (AETD).

Articole pe aceeași temă:
Mai nouă Mai veche