Dosar penal pentru petrecerea cu artificii din Parcul Național Călimani. Organizatorul Silviu Tiberiu Vieriu este anchetat de polițiști

Consilierul local PNL Tiberiu Vieriu este cercetat penal de polițiști după ce a organizat o petrecere cu artificii în Parcul Național Călimani. Polițiștii s-au autosesizat ca urmare a articolelor publicate de StiriSuceava.net

Luni, 3 ianuarie 2022, lucrători de poliție judiciară din cadrul Secției de Poliție Rurală Vatra Dornei au luat la cunoștință despre faptul că în ediția on-line din data de 2 ianuarie 2022 a publicaţiei StiriSuceava.net a fost publicat un articol intitulat „VIDEO Revelion cu petarde și artificii în rezervația naturală Parcul Național Călimani, zonă specială de conservare a florei și faunei”.

Cu ocazia primelor verificări efectuate s-a stabilit că Silviu Tiberiu Vieriu, de 47 de ani, din comuna Șaru Dornei, oferă spre închiriere atv-uri, snowmobile și alte autovehicule de teren prin intermediul unei pagini de Facebook intitulată „Închirieri atv uri snowmobile și jeepuri Vatra Dornei”.

Pe această pagină, în data de 01 ianuarie 2022 a fost postat un material video intitulat „La mulți ani 2022!!!”, în care se poate observa cum mai multe persoane asistă la un foc de artificii, organizat într-o zonă de pădure, loc în care au ajuns cu ajutorul unor snowmobile.

Deoarece în cauză sunt indicii cu privire la faptul că focul de artificii a fost organizat cu încălcarea prevederilor legale, în cauză a fost întocmit un dosar de cercetare penală, fiind efectuate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept, faptă prevăzută de art. 37 lit. a din Legea numărul 126/1995 privind regimul materiilor explozive, cu modificările și completările ulterioare.

Totodată, deoarece în cauză sunt indicii cu privire la faptul că locul producerii evenimentului este pe raza Parcului Național Călimani, arie naturală protejată, iar accesul publicului cu mijloace motorizate bazate pe folosirea combustibililor fosili este interzisă, s-a luat măsura sesizării structurilor competente în aplicarea sancțiunilor prevăzute de OUG 195/2005 privind protecția mediului și OG 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate.

În cauză s-a întocmit dosarul penal sub aspectul săvârșirii infracţiunii de „operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept”, faptă prevăzută de art. 37 alin. 1 lit. „a” din Legea 126/1995 R.

Cercetările sunt continuate de lucrătorii din cadrul Secției de Poliție Rurală Vatra Dornei. 


(Dinu ZARĂ)

Articole pe aceeași temă:
Mai nouă Mai veche