Cristi Crețu rămâne după gratii. Curtea de Apel Suceava a desființat decizia Tribunalului de plasare în arest la domiciliu

Fostul vicepreședinte al Consiliului Județean Suceava, Cristi Crețu, considerat mâna dreaptă a lui Gheorghe Flutur, va fi judecat în continuare în arest preventiv a hotărât, joi, Curtea de Apel Suceava. 

Trimis în judecată de procurorii DNA Cluj în stare de aresta preventiv, Cristi Crețu și-a încercat norocul și în instanțele din Suceava. Prima solicitare de revocare a mandatului a fost fără succes, cererea fiind respinsă de judecătorul Iulian Cristian Topalea. 

Săptămâna trecută, Cristi Crețu a făcut o nouă cerere de revocare a mandatului de arestare preventivă, doar că de această dată a cerut și recuzarea judecătorului Iulian Cristian Topalea. Cererea de revocare a fost respinsă de judecătorul Nicolae Șepelea, iar judecătorul Iulian Cristian Topalea i-a respins apoi și a doua cerere de revcocare a mandatului de arestare. 

Săptămâna aceasta, a treia cerere de revocare a fost admisă de același judecător Iulian Cristian Topalea, care a decis plasarea lui Cristi Crețu în arest la domiciliu. 

Decizia a fost contestată atât de Cristi Crețu, cât și de procurorii DNA. Joi, completul format din judecătoarele Tatiana Luisa Andronic și Viorica Calancea a respins contestația lui Cristi Crețu, a admis contestația procurorilor și a hotărât menținerea lui Cristi Crețu în arest preventiv. 

„Respinge, ca nefondată, contestaţia formulată de inculpatul Crețu Silviu Cristinel împotriva încheierii din data de 21.06.2022 pronunţate de judecătorul de cameră preliminară din cadrul Tribunalului Suceava. (...) Admite contestaţia formulată de Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Suceava împotriva aceleiaşi încheieri. Desfiinţează în parte încheierea mai sus-menţionată şi în rejudecare: (...) Respinge, ca neîntemeiată, cererea de înlocuire a măsurii arestării preventive cu măsura preventivă a controlului judiciar sau a arestului la domiciliu, formulată de inculpatul Crețu Silviu Cristinel. (...) Menţine măsura arestării preventive luată prin încheierea nr. 400/C/2022 din data de 05.04.2022, pronunţată de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Cluj în dosarul nr. 1546/117/2022, rămasă definitivă prin încheierea nr. 50 din data de 13.04.2022 pronunţată de Curtea de Apel Cluj în dosarul cu acelaşi număr, faţă de inculpatul Crețu Silviu Cristinel, trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență (...) și luare de mită (...). Definitivă”, se arată în minuta publicată pe portalul instanței

Cristi Crețu este judecat pentru luare de mită și trafic de influență după ce ar fi pretins și primit de două ori câte 40.000 de euro de la afaceristul Vasile Rîpan, proprietarul societății Autotehnorom Suceava, firmă care avea mai multe contracte cu Consiliul Județean Suceava. După ce a fost prins în flagrant și reținut, Cristi Crețu a demisionat din funcțiile de consilier județean și vicepreședinte al Consiliului Județean Suceava. 

Mai multe informații: 
Mai nouă Mai veche