Fostul vicepreședinte CJ Suceava Cristi Crețu a fost mutat în Penitenciarul Botoșani. Cum a evitat până acum transferul

Fostul vicepreședinte al Consiliului Județean Suceava, Cristi Crețu, a fost transferat din arestul IPJ Suceava în penitenciarul Botoșani. Politicianul care este considerat mâna dreaptă a șefului PNL Suceava, Gheorghe Flutur, este judecat în stare de arest preventiv pentru infracțiunile de luare de mită și trafic de influență.

Cristi Crețu a fost reținut în arestul IPJ Cluj la 4 aprilie, după ce a fost prins în flagrant de procurorii DNA Cluj după ce a luat 40.000 de euro șpagă de la afaceristul Vasile Rîpan, patronul firmei Autotehnorom. Până la sfârșitul lunii mai, Crețu a stat în arestul IPJ Cluj și IPJ Alba, fiind transferat la Suceava după ce a fost trimis în judecată.

Conform legislației, „după trimiterea în judecată şi verificarea legalităţii şi temeiniciei măsurii preventive” șeful centrului de reținere și arestare preventivă dispune transferul în penitenciar a persoanei private de libertate. 

La 30 mai, judecătorul de drepturi și libertăți a confirmat mandatul de arestare preventivă, iar contestația lui Cristi Crețu a fost apoi respinsă de Curtea de Apel. 

Cristi Crețu a făcut în tot posibil pentru a nu ajunge în Penitenciarul Botoșani. El a profitat de un articol din legislație care arată persoane arestate care prestează muncă neremunerată în folosul centrului de reținere pot amâna transferul în penitenciar până cu cel mult șase luni. 

La 31 mai, Cristi Crețu a făcut o cerere pentru a presta muncă neremunerată, iar solicitarea a fost imediat aprobată de conducerea IPJ Suceava. 

Ulterior, Cristi Crețu a solicitat mai multe consultații la Spitalul Județean Suceava, acolo unde a obținut o serie de documente medicale din care rezulta că ar avea probleme cardiace. El a folosit scrisorile medicale pentru a solicita eliberarea din arest. Chiar dacă judecătorul Iulian Topalea de la Tribunalul Suceava i-a admis de trei ori solicitările și l-a plasat în arest la domiciliu, deciziile au fost anulate de Curtea de Apel Suceava care a constatat că politicianul trebuie să rămână în arest. 

Tertipurile prin care Crețu a încercat să obțină eliberarea s-au întors însă împotriva lui. Documentele medicale cu care a încercat să obțină eliberarea îl împiedică acum să mai presteze muncă în arest. Fiind considerat inapt pentru muncă, șeful arestului nu a mai avut ce face și a dispus acum transferul lui Cristi Crețu în penitenciarul Botoșani. 

Mai multe informații: 
Mai nouă Mai veche