Fostul vicepreședinte CJ Suceava Cristi Crețu a fost eliberat din Penitenciarul Botoșani. A luat șpagă în timp ce îi ținea locul lui Gheorghe Flutur

Fostul vicepreședinte al Consiliului Județean Suceava, Cristi Crețu (PNL), mâna dreaptă a lui Gheorghe Flutur, a fost eliberat din arest după ce Curtea de Apel Suceava a respins contestația formulată de procurorii DNA față de decizia Tribunalului Suceava privind înlocuirea măsurii arestării preventive cu măsura controlului judiciar în dosarul în care este anchetat pentru luare de mită și trafic de influență. 

Conform deciziei magistraților Tribunalului Suceava, Cristi Crețu nu are voie să intre în sediul Consiliului Județean Suceava, să comunice cu martorii din dosar și să părăsească limita teritorială a județelor Suceava și Iași. 

Soluția pe scurt pronunțată de Tribunalul Suceava: 

„Admite cererea formulată de inculpat, prin apărător ales, în sensul înlocuirii măsurii arestării preventive cu o măsură preventivă mai puţin restrictivă. (...) Înlocuieşte măsura arestării preventive dispusă (...) pronunţată de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Cluj (...) rămasă definitivă prin încheierea (...) pronunţată de Curtea de Apel Cluj faţă de inculpatul Crețu Silviu Cristinel cu măsura preventivă a controlului judiciar, pentru o durată de 60 de zile, începând cu data rămânerii definitive a prezentei încheieri. Dispune punerea în libertate a inculpatului Crețu Silviu Cristinel de sub puterea mandatului de arestare preventivă (...) dacă nu este reţinut, deţinut sau arestat în altă cauză, la data rămânerii definitive a prezentei încheieri. 

(...) Pe durata măsurii controlului judiciar inculpatul Crețu Silviu Cristunel trebuie să respecte următoarele obligaţii: 
a) să se prezinte în faţa judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată, în funcţie de stadiul în care se află cauza, ori de câte ori este chemat; 
b) să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei; 
c) să se prezinte la Postul de Poliție al comunei Ipoteşti, judeţul Suceava, organ desemnat cu supravegherea inculpatului, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat. 

(...) Pe durata măsurii controlului judiciar, inculpatul Crețu Silviu Cristinel trebuie să respecte următoarele obligaţii: 
a) să nu depăşească limita teritorială a județelor Suceava și Iași, decât cu încuviinţarea prealabilă a judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată; 
b) să nu se apropie şi să nu comunice, pe nicio cale, direct sau indirect, cu martorii din lucrări: Rîpan Ion Vasile, Zelinschi Cătălin, Florea Vasile, Litvinchevici Ana Maria, Vasilciuc Irina, Reguş Maria, Nenec Narciza, Munteanu Laurenţiu Cezar, Greceanu Robert, Avrămia Andrei George; 
c) să nu desfăşoare activitatea în exercitarea căreia a săvârşit presupusele fapte, respectiv, de vicepreședinte al Consiliului Județean Suceava. 
d) să nu intre în sediul Consiliului Județean Suceava. 

(...) Se atrage atenţia inculpatului că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau cu măsura arestării preventive”. 

Cristi Crețu a fost trimis în judecată de procurorii DNA Cluj după ce a fost prins în flagrant cu o mită de 40.000 de euro primită de la afaceristul Vasile Rîpan, patronul firmei Autothenorom SRL Suceava, societate care avea încheiate mai multe contracte cu Consiliul Județean Suceava pentru asfaltarea unor drumuri județene. 

Mai multe informații: 
Mai nouă Mai veche